Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі наступного тижня вдруге відвідає окуповану Росією Запорізьку атомну електростанцію на південному сході України.

Про це повідомила прес-служба наглядового органу ООН, інформують Економічні новини.

Гроссі заявив, що ситуація з ядерною безпекою на станції, окупованій російськими військами з початку березня, “все ще нестабільна”, і він має провести перевірку, щоб простежити за розвитком подій з моменту свого першого візиту у вересні минулого року. Він також додав, що частиною місії є розмова з персоналом МАГАТЕ на місці, який перебуває в “безпрецедентних і дуже складних обставинах”.

“Загрози ядерній безпеці є надто очевидними, як і необхідність діяти негайно, щоб запобігти аварії з потенційними радіологічними наслідками для здоров’я та навколишнього середовища людей в Україні та за її межами”, – сказав він у прес-релізі.
“Я, як і раніше, сповнений рішучості продовжувати робити все, що в моїх силах, щоб допомогти зменшити ризик ядерної аварії під час трагічної війни в Україні”.

Очікуваний візит Гроссі відбудеться через півроку після того, як місія на чолі з ООН вперше прибула на підконтрольний Москві завод у місті Енергодар Запорізької області для спостереження за ситуацією.

Україна, ООН та західні країни закликали до створення буферної зони безпеки навколо Запорізької АЕС, щоб уникнути ядерної аварії, оскільки Україна продовжувала повідомляти про російські обстріли на своїй території.

Українська влада повідомляла, що місцевий персонал тримають під дулом пістолета, а російські війська використовували станцію як військову базу, зберігаючи там зброю та обладнання.

Після першої інспекції МАГАТЕ у вересні Гроссі закликав російських військових покинути територію Запорізького заводу, заявивши, що його “фізична цілісність” була “порушена кілька разів”. Він підтвердив, що на території заводу знаходиться російська військова техніка, в тому числі армійські автомобілі.

Гроссі сказав, що частина його запланованої поїздки на окуповану станцію полягає в тому, щоб поліпшити ротацію персоналу МАГАТЕ після майже місячної затримки попередньої ротації.

Атомна станція з шістьма реакторами є найбільшою в Європі.