Президент Франції Емманюель Макрон 9 червня під час телефонної розмови розпитав українського колегу Володимира Зеленського про його потреби у військовій техніці, політичній та фінансовій підтримці, а також гуманітарній допомозі.

Про це повідомила пресслужба Єлисейського палацу, на яку посилається “Фокус”.

Макрон запевнив Зеленського, що Франція готова й надалі надавати допомогу Україні, постачаючи, зокрема, важке озброєння.

За даними радіостанції Europe 1, йдеться про шість самохідних артилерійських установок Caesar. Офіційне оголошення про це очікують під час візиту Емманюеля Макрона до Києва, який може відбуватися до кінця червня.

Радіостанція зазначає, що постачання Caesar в Україну обговорювали в Києві минулого тижня, коли в Україну приїжджала новий міністр закордонних справ Катрін Колонна.

Цю зброю вже використовують на Донеччині. Поки Франція надала Україні шість гармат Caesar, вони прибули до України наприкінці квітня.

“І все ж таки, якщо порівняти з тим, що постачають інші країни, такі як США або Великобританія, зусилля Франції зосереджені на невеликих обсягах”, — наголошує Europe 1.

За даними радіостанції, однією з причин є те, що французька армія мала всього 76 таких артилерійських установок. Виготовлення нових займе близько року. Але головна причина, на думку низки військових джерел, — політичний опір.

“З одного боку, Емманюель Макрон не хоче здаватися войовничим в очах росіян. З іншого боку, хоче показати, що роль Франції не обмежується гуманітарною допомогою, доставкою пожежних машин чи відправкою жандармів для розслідування воєнних злочинів”, — зазначає Europe 1.