Колишній заступник глави Адміністрації Президента України Олексій Філатов не має статусу підозрюваного у справі про продаж Українського Медіа Холдингу (УМХ).

Таку заяву зробив сам Філатов в понеділок перед візитом до Генеральної прокуратури.

“Жодне повідомлення про підозру мені не вручалось, що підтверджено заявами офіційних осіб Генеральної прокуратури та відповідними документами”, – сказав екс-заступник глави АП.

Філатов також висловився щодо документа за підписом прокурора Костянтина Кулика, який був опублікований в березні нинішнього року і нібито було “повідомлення про підозру”. На його думку, в документі відсутні відомості про вчинення ним будь-яких кримінально караних діянь.

“По суті, мова йде про незаконне втручання прокурора в адвокатську діяльність, а саме надання правової допомоги акціонерам групи компаній “УМХ” при укладанні угоди з її продажу”, – сказав Філатов.

Він підкреслив, що дана угода була укладена за нормами англійського права, з участю низки міжнародних юридичних фірм та фінансових радників.

“Операція пройшла комплаєнс-перевірку у міжнародних банках, через які вона виконувалася. Законність угоди ніколи ніким не оскаржувалась”, – заявив Філатов.

Як повідомлялося, у 2013 році UMH Group, основним співвласником якого виступав Борис Ложкін, був поданий холдингу ВЕТЕК Сергія Курченко. Однією з юридичних компаній, супроводжуючих операцію, було адвокатське об’єднання “Василь Кісіль і партнери”, де на той момент працював Олексій Філатов. Всього цю угоду обслуговували понад 30 юристів з декількох українських і зарубіжних компаній.

За оцінкою видання Forbes Україна, продаж UMH Group увійшла в ТОП-10 найбільших MA-угод першого півріччя 2013 року.

Після обрання Петра Порошенка у травні 2014 року Президентом України його Адміністрацію очолив Борис Ложкін. На посаді заступника голови АП Олексій Філатов курирував розробку і впровадження судової реформи.

Перша спроба юридичного переслідування Філатова сталася напередодні першого туру президентських виборів в березні 2019 року: прокурор Кулик заявив про те, що екс-заступник глави АП отримав повідомлення про підозру. Але в Генпрокуратурі відхрестилися від заяв Кулика, а генпрокурор Юрій Луценко сказав, що Філатов не є підозрюваним.

“У справі УМХ я так і не зміг добитися від прокурора Кулика пояснень, в яких діях є ознаки кримінальних порушень”, – заявив Юрій Луценко.

Після цього Кулика вивели з групи, яка займалася справою Курченка, а Генеральна інспекція ГПУ зайнялася перевіркою інциденту з “повідомленням про підозру”.

Популярні новини зараз

Столичні митники спалили 11,5 тис. "яєць-сюрпризів" від "Barbie", які виявились китайською підробкою

Став відомий рейтинг найсильніших та найслабших шкіл Києва за результатами НМТ 2023

На Одеській трасі під Києвом навесні 2024 планують відкрити новий ТРЦ

Білоцерківські байкери реставрують неробочі байки і роблять з них "Бандероцикл" для фронту

Показати ще

При цьому сам прокурор Кулик офіційно звинувачувався в незаконному збагаченні. Було встановлено, що сім’я Кулика володіє статком, який значно перевищує офіційно задекларовані доходи.