Як повідомляють в групі каналу “LOS SOLOMAS . КИЇВ”, то один з хлопців отримав сильні травми – забої тіла та черепно-мозкова травма. Автор ролика так коментує ситуацію.

  • Збили на самокаті дітей. Поліцейська машина.

Далі наводиться текст на відео: “Дорогі друзі, прошу максимальний репост сторіс. Вчора мого брата збила патрульна поліція. З учорашнього дня він знаходиться в лікарні з черепно-мозковою травмою і забоями тіла. Поліція робить винними дітей, що це вони збили їх машину”.

Недавно ми повідомляли, що малолітні самокатчики зіткнулися із патрульним авто на Солом’янці – їх забрали до “Охматдиту”. Це стало відомо з повідомлення поліції, яка вказала приблизний час пригоди – 15 червня 20:30 вечора. На той момент слідчі проводили розслідування всіх обставин події, в тому числі – внутрішнє слідство службою моніторингу. Більше ніяких коментарів від офіційних органів не надавлось.

ПРАВИЛА ДОРОЖНЬОГО РУХУ НА ЕЛЕКТРОСАМОКАТІДжерело

Електросамокат відповідає поняттю «транспортний засіб», яке визначено пунктом 1.10 ПДР (пристрій, призначений для перевезення людей і (або) вантажу, а також встановленого на ньому спеціального обладнання чи механізмів).

Похідним від цього є висновок щодо настання відповідальності у випадку загибелі або серйозних травм людей за статтею 291 КК України у вигляді:

  • штрафу від 34 000 до 85 000 грн;
  • виправних робіт на строк до двох років;
  • обмеження або позбавлення волі на строк до п’яти років.

Тобто суди вважають злочином рух електросамоката тротуаром і пішохідною доріжкою, якщо внаслідок зіткнення з ним загинула або травмувалась людина.

Водночас апеляційні суди не завжди дотримуються позиції, що електросамокат — це транспортний засіб. Але навіть беручи до уваги тезу, що цей пристрій законодавчо не прирівнюється до транспортних засобів, вважають, що заявлений статус пішохода не позбавляє водія обов’язку дотримуватись ПДР під час «виходу» на проїзну частину.

Висновки

Користуючись електросамокатом у місті, треба зважати, що це транспортний засіб, а отже, не можна їздити тротуаром. За таке порушення ПДР передбачено адміністративний штраф у розмірі 850 грн. Якщо ж унаслідок ДТП постраждали люди, відповідальність буде серйозніша — від десятків тисяч гривень штрафу до позбавлення волі на п’ять років. До того ж винуватцю ДТП доведеться відшкодувати моральну шкоду і витрати на лікування потерпілих.

Проте, виїхавши на дороги, водії електросамокатів можуть самі стати потерпілими, вважаючи себе пішоходами. Суди ж вважають, що і пішоходи, і велосипедисти, і кермувальники пристроїв, призначених для перевезення людей зобов’язані дотримуватися ПДР. В іншому випадку, наприклад, не давши дорогу або не дотримавшись дистанції, порушник на електросамокаті платитиме штраф і відшкодовуватиме заподіяну іншим транспортним засобам шкоду.

Правила дорожнього руху для водіїв всіх транспортних засобів

10.Початок руху та зміна його напрямку:

Популярні новини зараз

Силами та засобами ППО всі повітряні цілі в районі Києва було знищено — КМВА

Київрада цього тижня вирішуватиме, чи стане Залужний Почесним громадянином Києва

У столиці відбулась аварія за участі маршрутного таксі та вантажівки — є постраждалі серед пасажирів

Вбитий у київському фунікулері хлопець був учнем 10-го класу та займався футболом

Показати ще

10.2. Виїжджаючи на дорогу з житлової зони, дворів, місць стоянки, автозаправних станцій та інших прилеглих територій, водій повинен перед проїзною частиною чи тротуаром дати дорогу пішоходам і транспортним засобам, що рухаються по ній, а з’їжджаючи з дороги — велосипедистам і пішоходам, напрямок руху яких він перетинає.

1. Загальні положення.

Тротуар — елемент дороги, призначений для руху пішоходів, який прилягає до проїзної частини або відокремлений від неї газоном.

Прилегла територія — територія, що прилягає до краю проїзної частини та не призначена для наскрізного проїзду, а лише для в’їзду до дворів, на стоянки, автозаправні станції, будівельні майданчики тощо або виїзду з них.

* * * * *