Держдума Росії в цілому ухвалила поправки до Кримінального кодексу. Там з’явилися поняття “мобілізація” і “воєнний час”. Якщо військовий самовільно покине частину в період мобілізації, йому може загрожувати кримінальна відповідальність на строк до 10 років. Далі зміни має затвердити Рада Федерації.

Як повідомляє “Главред”, посилаючись на РИА Новости, в законопроект про внесення змін до Кримінального кодексу Російської Федерації, який був прийнятий в першому читанні ще в липні, додали додаткові статті – “добровільна здача в полон” (стаття 352.1) і “Мародерство” (стаття 356.1).

У нових нормах зазначено, що тепер обтяжуючими обставини при злочинах проти військової служби будуть вважатися дії, в тому числі, і “в період мобілізації або воєнного стану, у воєнний час”.

Поправки Держдуми до Кримінального кодексу:

Добровільна здача в полон – від 3 до 10 років позбавлення волі;
Мародерство-до 15 років позбавлення волі;
Самовільне залишення частини на строк до 10 днів – до 5 років позбавлення волі, на місяць – до 7 років, більше місяця – до 10 років.

Військовослужбовці запасу, яких призвали на військові збори, несуть таку ж кримінальну відповідальність за неявку і дезертирство, як контрактники і призовники.