Каштани у Києві вже почали жовтіти, хоча до осені ще далеко.

Що насправді відбувається з деревом – символом столиці, розповів на своїй сторінці в Facebook депутат Київради VIII скликання Костянтин Яловий.

За його словами, проблеми з каштанами спостерігають у Києві вже не перший рік. Дерева починають жовтіти та висихати ще в середині літа. Як пояснюють екологи, причин поганого самопочуття дерев одразу кілька.

Як зазначив Костянтин Яловий, часто причиною висихання каштанів є розповсюджений паразит – мінуюча міль, яка живиться клітинним соком дерев, а потім починає поїдати саме листя. Боротися зі шкідником традиційними методами, наприклад розпилюванням інсектицидів у міських умовах досить складно.

Альтернативою є щеплення дерев, якого вистачає для захисту на кілька років. Але тут свої обмеження. Щеплення коштує дорожче, а обробити таким чином кожне дерево в місті є проблематичним.

“На поширеність захворювань дерев та їх загальний стан здоров’я найбільше впливає екологічна ситуація в місті. Вкрай негативними факторами є постійний тепловий удар від автомобілів та отруєння вихлопними газами. Через це, зазвичай, найбільше жовтіють та висихають дерева, що стоять поблизу доріг. Каштани, які живуть у парках почуваються трохи краще”, – розповів Яловий.

Він додав, що додатковим негативним фактором є нестача необхідних поживних речовин у виснаженому міському ґрунті. До того ж кожної зими дороги у Києві обробляють сіллю, яка потрапляє в ґрунт і є дуже шкідливою для рослин.

“Врятувати київські каштани від загибелі можливо, якщо зменшити екологічне навантаження на вулицях Києва, якщо вносити додаткові добрива та робити щеплення рослинам. Проте існує й більш песимістична думка, яка говорить, що попри будь-які зусилля, київські каштани не пристосовані до кліматичних змін, які ми все частіше спостерігаємо в Україні. Тому цілком ймовірно, що за кілька років каштани як вид взагалі можуть почати зникати у столиці та інших українських містах”, – підкреслив Костянтин Яловий.

Додаткова інформація та коментарі:
За телефоном: +380 97 937 86 22.
Електронна адреса: press.k.yaloviy@gmail.com.