Війна в Україні спричинила одну з найбільших глобальних криз з продовольством у новітній історії. Прогнози невтішні: в подальшому ситуація може призвести до голоду у бідних країнах Африки та Азії.

“До війни Україна була одним з ключових гравців ринку продовольства. Лише за минулий рік ми експортували 50,8 млн тонн збіжжя. Серед найбільших покупців нашого зерна – Єгипет, Індонезія, Іспанія, Нідерланди, Іран, Пакистан, Лівія та  Туніс”, – пише на своїй сторінці у Facebook депутат Київради VIII скликання Костянтин Яловий.

Він зазначає, що через те, що росія продовжує блокувати українські порти, ці країни вже не отримали понад 20 тисяч тонн зерна.

“Перші наслідки – стрімке зростання цін на продовольство в усьому світі. Більше того, їжі тепер не вистачає на всіх, і якщо ситуація не зміниться найближчими місяцями, це може призвести до довготривалого занепаду. Ліван, який купує з України 50% пшениці, вже переживає одну з найважчих економічних криз. Експерти попереджають: на черзі й інші країни, які залежать від імпорту зернових”, – наголошує Яловий.

Блокування українських портів є частиною продовольчого шантажу, впевнені світові лідери. Вони засуджують дії путіна, і вважають, що він використовує голод для отримання влади.

Водночас, весь світ допомагає Україні відновити експорт зернових. Що для цього робиться:

  • зерно вивозять в Європу залізною дорогою або водними шляхами, через порти на Дунаї;
  • Данія має намір надати Україні пускові установки Harpoon та інші корабельні ракети, які можуть прорвати блокаду і дати можливість кораблям з зерном нарешті вийти в море;
  • Євросоюз планує забезпечити сухопутний коридор від України до портів Польщі на Балтійському морі;
  • Турція заявляє про плани забезпечити безпеку вивозу українського зерна з порту в Одесі.

“Ідеальним рішенням стане повне розблокування українських портів. Тоді наше зерно буде швидко доставлене в ті країни, які його потребують”, – вважає Костянтин Яловий.

Він нагадує: голод загрожує 276 мільйонам людей по всьому світі. І якщо українські поставки і надалі будуть заблоковані, всі найгірші прогнози стануть новою реальністю.

Додаткова інформація та коментарі:

За телефоном: +380 97 937 86 22.

Електронна адреса: press.k.yaloviy@gmail.com.