Державний секретар США Ентоні Блінкен 2 квітня під час телефонної розмови з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим закликав до “негайного звільнення” затриманого репортера Wall Street Journal Евана Гершковича та громадянина США Пола Вілана.

Це була їхня перша телефонна розмова з липня, інформують Економічні новини.

За повідомленням Державного департаменту США, Блінкен “висловив серйозну стурбованість Сполучених Штатів у зв’язку з неприйнятним затриманням Росією громадянина США, журналіста”.

Гершкович був заарештований у місті Єкатеринбург під час роботи над сюжетом про групу найманців “Вагнера”, яка вербує місцевих жителів, а також про погляди російських громадян на повномасштабне вторгнення в Україну.

Гершкович отримав відповідну журналістську акредитацію для роботи в Росії. Тепер Москва звинувачує його у шпигунстві.

Після свого арешту Блінкен також закликав американських громадян покинути Росію.

За даними CNN, Вілан відбуває 16-річний тюремний термін за тими ж звинуваченнями, що і Гершкович, “які він категорично заперечує”. Він був затриманий у 2018 році.

Під час телефонної розмови 2 квітня Блінкен і Лавров також обговорили “важливість створення середовища, яке дозволяє дипломатичним місіям виконувати свою роботу”, повідомляє Державний департамент США.

Обидва посадовці зустрілися вперше після повномасштабного вторгнення Росії в Україну 2 березня на саміті “Великої двадцятки” в Нью-Делі.

За повідомленням CNN, їхня зустріч тривала лише десять хвилин, під час якої Блінкен вкотре наголосив, що США продовжуватимуть підтримувати Україну “стільки, скільки буде потрібно”.