Київський апеляційний суд Києва залишив без змін запобіжний захід судді Макарівського райсуду Олексію Тандиру. Його підозрюють у вчиненні смертельної аварії в стані алкогольного сп’яніння в ніч на 26 травня, внаслідок якої загинув нацгвардієць. Тандир залишиться під вартою без можливості внесення застави до 21 липня.

Про це повідомляє Суспільне.

Сьогодні, 19 червня, суд розглянув апеляцію сторони захисту на рішення Печерського районного суду. Адвокати хотіли замінити підозрюваному утримання в СІЗО на домашній арешт.

На засіданні були присутні вільні слухачі, дружина загиблого нацгвардійця Вадима Бондаренка, його батько та брат, а також захисники.

Що кажуть адвокати Тандира

Апеляцію на рішення слідчої судді подала адвокатка Ірина Бовнегра. Ризики, які зазначенні в рішенні, вона назвала безпідставними.

Посилання на той ризик, що Тандир перебував за кордоном 5 разів, 2 з них він одразу повідомляв, що перебуває у відрядженні, на конференції, не свідчать про те, що він може переховуватися від органів досудового розслідування чи суду. Більш того, всі сталі соціальні зв’язки Тандира знаходяться в місті Києві на території України. І посилання на тяжкість покарання не можуть бути підставою для застосування до нього найсуворішого запобіжного заходу“, — зазначила адвокатка.

Також Бовнегра сказала, що за 26 днів з моменту взяття зразків, досі немає результату експертизи щодо сп’яніння.

Питання, а де ж ці результати. Знову ж таки припущення: що якщо шукають це алкогольне сп’яніння, то в мене припущення, що його таки знайдуть“, — сказав своєю чергою адвокат Олег Юрченко.

Що каже Тандир

А сам Олексій Тандир під час судового засідання заявив: “Ця подія сталася не на блокпості а за 100 метрів від нього. Швидкість також не була високою. І головне: я не був у стані сп’яніння! Може запитати у всіх хто мене знає, я принципово не сідаю за кермо у стані алкогольного сп’яніння. Я погодився здати зразки. Я діяв виключно за законом“.

Що каже сторона обвинувачення

Попри те, що результатів експертизи немає, прокурор Михайло Доманіцький сказав, що докази сп’яніння слідство має:

Свідки, які перебували на блокпосту, були допитані. Чітко вказали, що підозрюваний був у стані сп’яніння. Поліцейський на камеру зафіксував поведінку“, — сказав прокурор, однак чому досі немає результатів не пояснив.

Обґрунтовуючи ризики, пов’язані з можливим послабленням запобіжного заходу, прокурор, зокрема, зазначив, що підозрюваний може незаконно впливати на слідство з призначенням великої кількості судових експертиз на експертів.

Запобіжний захід у вигляді взяття під варту і перебування під вартою є єдиним дієвим заходом, який забезпечить належну процесуальну поведінку підозрюваного у порушеному кримінальному провадженні“, — сказав Доманіцькій.

Популярні новини зараз

У Києві та області введені відключення електроенергії

У столиці суд скасував штраф працівниці Держстату, бо вона не забезпечила явку колеги до ТЦК

У Києві комунальник використав прапор України, як "мішок" для скошеної трави

Вбитий у київському фунікулері хлопець був учнем 10-го класу та займався футболом

Показати ще

Що відомо про аварію за участі судді, внаслідок якої загинув військовий Нацгвардії

У ніч на 26 травня на в’їзді в Київ з боку Житомира сталася дорожньо-транспортна пригода: голова Макарівського райсуду Київської області Олексій Тандир збив автомобілем військовослужбовця Нацгвардії, який стояв на блокпості. Військовий загинув на місці від отриманих травм.

У збитого суддею нацгвардійця Бондаренка залишилося троє дітей: коли церемонія прощання

У Нацгвардії розповіли, що строковик, якого збили на блокпості при в’їзді в Київ, Вадим Бондаренко родом із Черкащини.

Оскільки Тандир відмовився здавати аналізи на вміст алкоголю та наркотиків, за клопотанням прокуратури суд дозволив примусове відібрання біологічних зразків у судді.

26 травня судді, який збив військовослужбовця Нацгвардії на блокпосту у Києві, повідомили про підозру за фактом вчинення смертельної ДТП у стані алкогольного сп’яніння. У ДБР повідомили, що у голови райсуду відібрали примусово біологічні зразки.

Також прокуратура скерувала звернення до Вищої ради правосуддя із поданням про надання згоди на утримання судді під вартою.

27 травня Тандиру обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 21 липня 2023 року без можливості внесення застави.