Amnesty International закликає Раду Безпеки ООН притягнути до відповідальності росію за захоплення її військами Запорізької атомної електростанції.

Про це, як пишуть Новини.LIVE, повідомляє Amnesty International.

“Безпосередня небезпека, пов’язана з мілітаризацією Запорізької АЕС, є і має бути ключовим питанням для Ради Безпеки. Схоже, що ця мілітаризація є частиною ширшої стратегії російських сил, спрямованої на створення загроз цивільному населенню та наражання мільйонів людей на серйозний ризик. Ми також маємо звернути увагу на огидну поведінку росії і той факт, що за шість місяців агресії проти України її сили наразили на небезпеку і вбили багатьох мирних жителів. Ми не повинні дозволити російській владі уникнути відповідальності”, — сказала генеральний секретар Агнес Калламар.

Вона зазначила, що “твердження, які ми отримуємо безпосередньо з Енергодару, міста, що прилягає до атомної станції, красномовно свідчать про той жахливий вплив, який на мирне населення чинить російська мілітаризація станції та прилеглих територій. Наразі Amnesty International розслідує ці тривожні повідомлення і закликає Раду Безпеки зробити те саме”.

Вона також закликала РБ ООН до притягнення до відповідальності за воєнні злочини росії в Україні та захисту цивільних осіб.

“Безумовним пріоритетом Ради Безпеки ООН — стосовно не лише Запоріжжя, а й усього конфлікту — має бути забезпечення захисту цивільних осіб”, — резюмувала генсек.