Президент Володимир Зеленський підписав подання на звільнення генерального прокурора Юрія Луценка. Документ передали у Верховну Раду 11 червня. Там мають вирішити, чи розглядати його.

 Попри зміни до закону України про прокуратуру, що генпрокурор не повинен мати юридичної освіти, інші норми закону говорять, що прокурором ГПУ може бути лише людина з юридичною освітою, каже на брифінгу заступник голови Адміністрації президента 42-річний Руслан Рябошапка. Генпрокурор здійснює процесуальні функції, тому в нього мусить бути досвід у праві. В Луценка його нема.

 Президент не має права робити подання на моє звільнення, каже Юрій Віталійович журналістам. Щоб мене звільнити, необхідні моя заява або недовіра депутатів Верховної Ради. У Раді не набереться голосів за відставку.

За статтею 42 закону “Про прокуратуру”, президент може звільнити генпрокурора за згодою Верховної Ради у кількох випадках. Перший коли є заява про дострокове припинення повноважень за власним бажанням. Другий на підставі подання кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів або Вищої ради правосуддя. Третій у разі наявності заборгованості зі сплати аліментів на утримання дитини.

Юрій Луценко став генеральним прокурором 12 травня 2016-го.

Його кандидатуру на затвердження парламенту виніс президент Петро Порошенко. Перед тим народні депутати внесли зміни до закону про прокуратуру, що керівником ГПУ може українець без юридичної освіти.

 Я підтримую відставку Луценка. Але з тим формулюванням, яке подає президент, звільнення генпрокурора не передбачене законом, говорить народний депутат 61-річний Віктор Чумак.

 Більшість дасть відповідь Зеленському ви знову не читаєте закон. Проблема в тому, що всі очікують Зеленський прибере Луценка. А Луценко не хоче прибиратися. У президента ж нема на це законних підстав. А люди не читатимуть закон, а скажуть: “Ця Рада не може навіть звільнити Луценка”.

Ми зверталися до дисциплінарної комісії щодо роботи Юрія Луценка. Там відповідають, що не можуть розглядати ці подання. Хоча розглядають роботу будь-якого прокурора. Луценка треба притягати до кримінальної відповідальності за розголошення таємниць слідства, за зустрічі з фігурантами, за злив матеріалів.

Народні депутати сидять і думають, щоб їх не чіпала Генпрокуратура за їхні зв’язки, за бізнеси. Це понад 300 людей. Тому Луценко досі працює.

Українська прокуратура це інструмент політичних розправ і бізнесових тисків. Вона за 27 років не була елементом справедливості й законності.

Це вирішити можна тільки політичною волею. Нормальний президент може призначити нормального генпрокурора. Коли приходять команди і хочуть щось змінити, а не сісти на місце старих і знову доїти державу.