Україна ще може розпочати давно запланований контрнаступ цієї зими. Це може дещо пом’якшити наслідки зволікань Заходу з постачанням Києву озброєнь.

Про це повідомляють аналітики Інституту вивчення війни (ISW), пише “5 канал”.

За словами експертів, затримка з постачанням західних зразків далекобійних РСЗВ, передових ППО і танків стала головною причиною того, що Україна втратила час для початку великого контрнаступу після визволення Херсона від російських окупантів у листопаді 2022 року.

Це зволікання перетворило війну в позиційні бої, що пішло на користь росії і дало можливість виснаженій російській армії перегрупуватися і відновити сили.

За словами експертів, українське військове командування змушене було затримати великий контрнаступ, бо не мало гарантій з боку західних союзників щодо постачання озброєнь.

Тим часом російські сили отримали час на підготовку мобілізованих восени бійців, щоб відновити наступ на Донбасі.

В ISW констатують, що ЗСУ могли б розширити свій контрнаступ після успішної операції на правобережній частині Херсонської області, якби західні лідери почали робити кроки для забезпечення постачань важкого озброєння ще у червні 2022 року.

Однак Україна все ще може розпочати давно запланований контрнаступ цієї зими. Затримка з початком цього контрнаступу досі дозволила росіянам поставити умови, щоб зробити його важчим і дорожчим.