Президент України та європейські лідери відреагували на події, які відбуваються наразі у Республіці Білорусь після голосування на виборах президента країни. Про це повідомляє сайт Хрещатик.news з посиланням на офіційний сайт Президента України.

«Ми закликаємо наших сусідів до максимальної толерантності, терпимості та відмови від вуличного насильства. Закликаємо до максимально відкритого, нехай і складного, діалогу. Тому що тільки широкий діалог дасть змогу забезпечити громадянам Республіки Білорусь вихід з важкої кризової ситуації й чесно обговорити подальші кроки та формати громадської взаємодії. Тільки взаєморозуміння між усіма сторонами здатне зберегти незалежність країни й забезпечити її подальший рух до свободи та демократії», – сказав Зеленський.

Президент України наголосив, що лідери Білорусі повинні максимально дотримуватися загальновизнаних у цивілізованому світі демократичних стандарті та забезпечити власному народу його права та свободи у повному обсязі.

«Україна і я особисто вкрай зацікавлені в тому, щоб Білорусь була по-справжньому незалежною й демократичною країною з сильною економікою та стабільними суспільними відносинами. Білорусь – наш найближчий сусід, і тому нам зовсім не байдуже, що там відбувається і що буде з нашими друзями далі», – підкреслив Володимир Зеленський.

Спільну заяву через ситуацію у Білорусі зробили президенти Польщі і Литви Анджей Дуда та Гітанас Науседа.

Вони закликали офіційний Мінськ повністю визнати і дотримуватися демократичних стандартів, а також відмовитися від насильства і «поважати основні свободи і права людини і громадянські права, в тому числі права національних меншин і право на свободу слова».

«Ми вважаємо, що діалог — це завжди кращий метод для соціального розвитку і обговорення реформ і політики. Оскільки ми з великою повагою ставимося до незалежності і суверенітету Білорусі, ми сподіваємося на сприятливі умови, які дозволять виявляти ще більшу активність в партнерстві з державою Білорусь і його народом», — йдеться в заяві.

Нагадаємо, після виборів президента на вулицях Білорусі стались сутички між мітингувальниками та силовиками (відео)

Бажаєте дізнаватися новини столиці першими? Підписуйтесь на наш телеграм-канал – тільки актуальні новини Києва!

Читайте також:

Пальчевський розповів, на чию підтримку розраховує на виборах

Столицю перед виборами мера поділять на 10 округів, – ЦВК