Президент України Володимир Зеленський пояснив, чому не підписав закон про “Пласт” і розповів, що в ньому треба доопрацювати.

“Аналіз змісту наведених положень Закону свідчить про визначення Пласту – національної скаутської організації України як єдиної в Україні скаутської громадської організації, принципів її функціонування і надання їй державної підтримки. Між тим, за даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань , в даний час в Україні зареєстровано ряд скаутських організацій “, – йдеться в повідомленні президента.

За словами Зеленського, визначення законом “Пласту” як єдиної в Україні національної скаутської організації фактично створює переваги і привілеї для її функціонування і отримання нею державної підтримки, а також призводить ризик неможливості створення і подальшої діяльності вже створених інших скаутських організацій.

Положення закону щодо механізмів державної підтримки Пласту не узгоджуються з частиною другою статті 95 Конституції України, згідно з якою виключно законом про Державний бюджет України визначаються будь-які видатки держави на загальносуспільні потреби.

“З огляду на викладене не можу підтримати Закон України “Про державне визнання і підтримку Пласту – національної скаутської організації України” в запропонованій редакції. Разом з тим, беручи до уваги вагомий внесок українського пластового руху в отриманні і становлення української державності, в громадянській освіті і національно патріотичному вихованню дітей і молоді, пропоную доопрацювати зазначений Закон з метою визначення засад державної підтримки розвитку українського пластового (скаутського) руху”, – йдеться в пропозиціях Зеленського.

Раніше, Володимир Зеленський ветував законопроект 10184 про державне визнання і підтримку Національної скаутської організації України “Пласт”.