Президент Володимир Зеленський підписав указ “Про цілі стратегічного розвитку України на період до 2030 року”, пункти якого практично повністю скопійовані з документа ООН, який присвячений сталому розвитку також на період до 2030 року.

Документ ООН називається “Система глобальних показників досягнення цілей в галузі сталого розвитку та виконання завдань Порядку денного в галузі сталого розвитку на період до 2030 року”. Документи розміщені на сайтах президента України і ООН відповідно. На схожість звернув увагу журналіст з Одеси Юрій Ткачов, який повідомив про це в своєму каналі Telegram.

Як і в документі ООН, в указі Зеленського першим пунктом йде “подолання бідності”, другим – “подолання голоду, досягнення продовольчої безпеки, поліпшення харчування та сприяння сталому розвитку сільського господарства”, а третім – “забезпечення здорового способу життя для всіх в будь-якому віці “.

Пункт №14 в оригіналі звучить так: “Збереження та раціональне використання океанів, морів і морських ресурсів в інтересах сталого розвитку”. В указі Зеленського він просто переведений на українську мову.

В указі Зеленського йдеться, що він спрямований на “забезпечення національних інтересів України з питань сталого розвитку економіки, громадянського суспільства і держави для досягнення зростання рівня і якості життя населення, дотримання конституційних прав і свобод людини і громадянина”.

Глава держави доручив Кабміну в двомісячний термін проаналізувати із залученням вчених і експертів прогнозні і програмні документи з урахуванням цілей стабільного розвитку України до 2030 року. Також президент розпорядився створити діючу систему щорічного моніторингу ходу робіт по виконанню зазначених указом цілей.