Використання захисних масок в Україні нагадує шоу і не має нічого спільного із заходами по боротьбі з епідемією коронавірусу COVID-19.

Про це на власній Фейсбук-сторінці заявив лікар-інфекціоніст київської міської клінічної лікарні №4 Євген Дубровський, інформує Хрещатик.News.

Лікар вважає, що якби уряд дійсно вважав медичні маски ефективними, їх би поширювали безкоштовно, як в багатьох країнах. Або хоча б зафіксували прийнятну ціну на одноразові маски, щоб люди могли дозволити собі міняти маску правильно – кожні дві години.

Зараз в Україні ми спостерігаємо іншу тенденцію: ціна маски зросла з 67 копійок до 7-15 грн. за штуку.

Лікар Дубровський, який працює у тому числі і з ковідними пацієнтами, аргументує свою позицію наступним чином:

  1. Ми знаємо, що COVID-19 передається повітряно-крапельним шляхом. Від краплинного шляху маска захищає, тому ефективніше було б надягати її хворій, а не здоровій людині. Адже у цьому разі в повітрі практично не буде вірусу – він разом з рідиною хворої лишатиметься на внутрішній поверхні маски.
  2. Багато досліджень вказують на те, що одноразова маска на здоровій людині погано захищає її від вірусів, що містяться у повітрі. Абсурдність ситуації посилюється тим, що немало наших громадян користуються багаторазовими масками. Невже хтось вірить, що брудна маска, витягнута з кишені, є надійним захистом від вірусу? Де більше вірусу – на такій масці, чи у повітрі?

Євген Дубровський впевнений, що у такому вигляді шкода від масок значно перевищує їхню потенційну користь. Окрім великої кількості патогенів і токсинів, які накопичуються на цих масках впродовж дня, шкідливими також є перегрівання та вимушена гіпоксія, особливо для людей похилого віку, які страждають від серцево-судинних хвороб і легеневих хвороб.

Захисна маска у такому вигляді, як ми її використовуємо в Україні – це давно вже не засіб захисту, а… формальна перепустка до автобусу, метро чи магазину.

Нагадаємо, що на Харківщині та у Києві виявили найбільше випадків COVID-19 за добу

Читайте також:

Смертність і коронавірус: Держстат оприлюднив неочікувану статистику

Степанов пояснив, як будуть проводити масове тестування на коронавірус