Нещодавно виявлений у Київській міській лабораторії коронавірус перебуває на території нашої країни вже кілька років, зазначив заступник міністра охорони здоров’я Дмитро Коваль в ефірі програми “Свобода слова”.

“Я можу спростувати інформацію, що це був китайський коронавірус. Але це дійсно був коронавірус – у рамках дослідження, яке відбувається протягом двох тижнів. В Україні близько 10% тестувань якраз і становлять позитивні результати, які виявляють коронавіруси. Коронавірусів існує не один, не два, а більше десяти видів. І цей виявлений коронавірус перебуває на території України протягом тривалого часу, декілька років”, – пояснив заступник голови МОЗ.

Проте Дмитро Коваль зазначив, що діагностика нового вірусу 2019-nCoV ведеться шляхом виключення, бо специфічних тестів поки що не існує.

“Діагностується спочатку на грип – і після того, якщо немає підтвердження грипу, діагностують на коронавіруси, які присутні в Україні. Діагностичні системи присутні в кожній області. В разі якщо і ці результати будуть негативні, а людина почувається погано, зразки відправляють до Києва в одну з двох лабораторій, референс-лабораторій, які сертифіковані ВООЗ. Якщо і тут тестування буде негативним, зразки відправляються до Німеччини, до лабораторії ВООЗ “, – пояснив чиновник.

Протягом тижня в Україні повинні з’явитися тест-системи, які пришвидшать процес ідентифікації вірусу.

Читайте також:

Коронавірус з Китаю: співробітники МОЗ щодня перевірятимуть літаки в Борисполі

У столиці підтверджено випадок захворювання на коронавірус