Парламентські вибори на закордонному окрузі виграла партія “Європейська солідарність” Петра Порошенка. ЄС підтримали 9 649 громадян, що складає 29,55% голосів. на 463 голоси більше, ніж у “Слугу народу”.

Про це свідчать дані Центрвиборчкому, який опрацював уже 100% протоколів голосування.

Партія “Слуга народу” посіла друге місце, їй віддали свій голос на 463 людини менше. Третє місце на закордонному окрузі посіла партія “Голос” Святослава Вакарчука. За неї проголосували 6 425 громадян або 19,67%.

Усі інші партії отримали менш як дві тисяч голосів: “Партія Шарія” 4,41%, “Свобода” 4,25%, “Опозиційна платформа За життя” 3, 6%, “Сила і честь” Смешка 3, 05%, “Батьківщина” 2,01%, “Громадянська позиція” 1,23%, “Рух нових сил Михайла Саакашвілі” 1,07%. Інші партії, зокрема “Опоблок”, “Самопоміч”, набрали менш як 1%.

“Слугу народу” на виборах здебільшого підтримали у Польщі, Грузії, Конго, Єгипті, Ізраїлі, Ірані, Китаї, Іспанії, Литві, Латвії, Білорусі, Індії та інших.

“Європейську солідарність” у США, Великій Британії, Австралії, Греції, Італії, Кувейті, Нідерландах, Узбекистані та інших країнах

“Голос” взяв більшість у Норвегії та Бразилії.

За результатами понад 35% опрацьованих протоколів на парламентських виборах, до парламенту проходять 5 партій: “Слуга народу”, “Опозиційна платформа За життя”, “Європейська солідарність”, “Батьківщина” та “Голос”.

На позачергових виборах до Верховної ради не голосували понад 14,7 мільйона українців. При цьому загальна кількість виборців, внесених до списку, складає 29 млн 527 тисяч 744 людини.

Остаточна явка виборців, за даними Центрвиборчкому, на позачергових парламентських виборах станом на 20:00 неділі, 21 липня, становить 49,84%. Такі показники виявилися найнижчими за всю історію парламентських виборів в Україні. Так, найвищу явку українці продемонстрували на виборах в Ради 1994 року: явка склала 75,6%.

21 липня в Україні відбулися позачергові парламентські вибори. На інавгурації президент України Володимир Зеленський заявив, що розпускає Раду XVIII скликання через формальну відсутність коаліції від 2016 року.