У Грузії відкликали з парламенту законопроєкт про «іноземних агентів», який викликав великі протести в країні та стурбованість у Євросоюзі. Влада заявила, що має намір краще пояснити суспільству потребу цих законів, коли емоційне тло спаде. Опозиція каже, що має намір продовжувати протести до остаточного утвердження «прозахідного курсу».

Про це йдеться у спільній заяві правлячої партії «Грузинська мрія», громадського руху «Сила народу» та парламентської більшості, пише «Детектор медіа».

«Ми бачимо, що законопроєкт викликав розбіжності в думках у суспільстві. Машина брехні змогла виставити його у негативному світлі та ввести в оману певну частину громадськості», — зазначили у правлячих партіях.

За їхніми словами, проєкту закону «наклеїли брехливий ярлик “російського закону”», а його ухвалення в першому читанні в очах частини громадськості «подали як відхід від європейського курсу».

Влада уточнила, що вирішила відкликати підтриманий законопроєкт без застережень. Водночас, за їхніми словами, коли емоційне тло спаде, суспільству «краще пояснять», для чого був законопроєкт і чому важливо забезпечити прозорість іноземного впливу в країні.

«Для цього ми розпочнемо зустрічі з населенням і донесемо до широкої громадськості правду про кожну деталь справи. Ми діємо з особливою відповідальністю, яку як керівна влада маємо перед кожним членом суспільства», — додали у заяві.

Водночас представники опозиції заявили, що мають намір знову зібратися на акцію протесту в центрі Тбілісі у четвер і мітингувати, доки Грузія не візьме «гарантований прозахідний курс».

Член партії «Гірчі — Більше свободи» Цотне Коберідзе заявив, що мітинг розпочнеться о 19:00 на проспекті Руставелі, повідомляє SOVA.

Демонстранти вимагають ясності від влади, як саме вона планує відкликати законопроєкт «Про агентів іноземного впливу», а також негайного звільнення всіх затриманих протестувальників.

«Сьогодні неодмінно буде акція! Є багато молодих людей, які не довіряють “Грузинській мрії” і вважають, що гарантом зближення країни із Заходом є ми», — заявив Коберідзе.

«Це не можна вважати досягнутою перемогою, особливо на тлі того, коли десятки молодих людей заарештовані, а місцеперебування багатьох невідоме. Усі вони мають бути звільнені. Наша протестна хвиля і боротьба не припиняться, доки не буде гарантована європейська перспектива Грузії», — цитує грузинський «Перший канал» слова депутата опозиційного «Національного руху» Іраклія Фавленішвілі.