З 6 по 18 листопада відбудеться 27 Конференція сторін рамкової конвенції ООН зі зміни клімату (COP-27). Цього року розмова буде непростою: крім “традиційних” для клімату проблем світ потерпає від енергетичної та продовольчої кризи через війну в Україні.

Ці процеси напряму впливають на подальше загострення кліматичних викликів, пише на своїй сторінці у Facebook депутат Київради VIII скликання Костянтин Яловий.

“Минулого року сторони домовились стримувати глобальне потепління в межах 1,5 градусів за Цельсієм. Але зараз, через вторгнення росіян в Україну, багато планів виявились нездійсненними. Військові дії порушили поставки важливих товарів та послуг. Зокрема – експорт української електроенергії, який мав допомогти Європі швидше скоротити споживання газу”, – повідомив Костянтин Яловий.

Яловий зазначив, що про перегляд кліматичних цілей у короткостроковій перспективі вже говорять у Німеччині: там планують знову запустити вугільні електростанції. В свою чергу, Нідерланди мали намір зняти обмеження на роботу своїх вугільних станцій, які до кризи працювали на 35% потужності, а найбільша шахта Греції збільшила видобуток. Наслідком таких рішень стане значне збільшення викидів парникових газів, і не є раціональним виходом з критичної ситуації.

“Важливо, щоб цьогорічна конференція зосередилась не на гучних обіцянках, а на конкретних планах дій. Питання енергетичної автономності, які лунають у багатьох країнах-учасницях кліматичної конвенції, потребують довгострокових рішень. Водночас, якщо зупинити агресію росії, яка щоденно знищує енергетичні потужності України – Європа зможе отримувати енергію нашої атомної генерації, яка не шкодить клімату. І це – важлива відповідь на питання скорочення викидів парникових газів та поступовий перехід на джерела відновлюваної енергії”, – наголосив Костянтин Яловий.

Він зазначив, що на даний час докладених зараз зусиль для боротьби з викидами вуглецю та захисту майбутнього нашої планети недостатньо. Клімат продовжує змінюватись. Але Україна зможе допомогти світу скоротити викиди парникових газів, якщо зараз світ допоможе Україні здолати ворога.

“З нашою енергією країни зможуть нарешті зосередитись на розробці та втіленні нових технологій та відновлюваних джерел енергії, розробити плани адаптації та підтримати інші країни на шляху скорочення викидів”, – підсумував депутат Київради VIII скликання.

Додаткова інформація та коментарі:

За телефоном: +380 97 937 86 22.

Електронна адреса: press.k.yaloviy@gmail.com.