Від ковіду померла 21-річна Інна Волкова. Її історія вирізняється і шокує тим, що до коронавірусу, всі вважали її абсолютно здоровою, повідомляє Хрещатик.News із посиланням на сайт Громадське.

У той день, 3 жовтня, сусідка Інни по квартирі Вероніка Кобзиста випадково прийшла додому раніше. Почувши якісь звуки з Інниної кімнати, зайшла і побачила дівчину на підлозі.

«У неї вже частково не працювали кінцівки, вона вже не могла нікому зателефонувати», — переповідає вона.

Дівчину забрала швидка. Після кількох лікарень її привезли в реанімацію Київської лікарні №9. В Інни паралізувало все тіло нижче шиї. Її підключили до апарату штучної вентиляції. Тест на ковід виявився позитивним, КТ показала двосторонню пневмонію.

Згодом діагноз поставив невролог — синдром Гієна-Барре. Це рідкісне аутоімунне захворювання, при якому імунна система людини вражає власні периферичні нерви, що частково паралізує тіло. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, синдрому нерідко передує бактеріальна або вірусна інфекція. Але більшість людей повністю одужує навіть від найважчих випадків.

«Припущення близьких та рідних — Інна десь підхопила COVID-19, він викликав у неї аутоімунне захворювання, а оскільки імунітет відмовив, так швидко розвинулася пневмонія і так швидко погіршився стан», — пояснює Вероніка.

Взагалі без симптомів

На жодні симптоми коронавірусу до цього Інна не скаржилась, про синдром теж ніхто не знав — він став несподіванкою і для друзів, і для родини. Раніше дівчина двічі хворіла на пневмонії — в дитинстві і три роки тому, проте жодних хронічних захворювань не мала.

Перші кілька днів Інна була у свідомості — навіть реагувала на запитання, кліпаючи очима. Для лікування синдрому Гієна-Барре лікарі призначили їй генерик, тобто легальний аналог імуноглобуліну — Біовен 10%. Проте в лікарні його не було, треба було придбати самим. Ціна флакону — від 4 тисяч гривень.

128 тисяч за уколи

Інні прокололи близько 32 флаконів (ціна одного – від 4 тис грн), розповідає Вероніка. Оскільки родина Інни не могла покрити такі витрати самостійно, друзі дівчини збирали кошти через соцмережі.

«Люди з синдромом Гієна-Барре повністю приходять до норми протягом 2-4 місяців, — каже Вероніка, — але оскільки була пневмонія… Лікарі сказали, що зазвичай пацієнти з такими показниками не проживають більше 2-3 днів. Інна трималася два тижні».

Після першого тижня лікування Інні зробили трахеотомію і вставили трубку з киснем прямо в трахею. 17 жовтня рідним та близьким повідомили, що вона вийшла з коми, реагувала очами на світло. Проте за два дні в неї почав стрибати тиск, і вранці 20 жовтня через набряк головного мозку її серце зупинилося.

Офіційна причина

У довідці про смерть, за словами Вероніки, ані слова про синдром Гієна-Барре, офіційна причина — коронавірус. Тому тіло дівчини підлягало кремації.

«Мене іноді запитують: як ви тримаєтеся? — каже Вероніка. Вона всюди супроводжує маму Інни. — Я не знаю, я не знаю. Напевно, через тиждень вам скажу. Мене ще розмаже. І маму. Так, вона тримається. Механічно виконує якісь задачі».

Популярні новини зараз

У столиці няня-пенсіонерка штовхала та била дівчинку по обличчю, через те, що вона засинала в автобусі

У столиці прощаються із Максимом Матерухіним - підлітком, якого вбили на станції фунікулеру

На війні загинув пілот Мі-8, Віталій Пляка, що прорвався в оточений Маріуполь та зміг повернутись

Вбитий у київському фунікулері хлопець був учнем 10-го класу та займався футболом

Показати ще

«Крім нашої особистої трагедії, це ще й історія про те, що від нас пішла 21-річна дівчинка, яка була абсолютно здоровою. Ніхто не знає, що може спровокувати COVID-19, тому так важливо бути в масках”, — каже Вероніка.

У лікарнях і крематорії – черги

Вероніка розоповіла про жахливий досвід відвідування лікарень.

“Мій особистий досвід перебування впродовж цих кількох тижнів в реанімації, коли ми передавали препарати, дізнавалися про стан, — ну це моторошно. Напевно, я всім невіруючим у коронавірус порадила б просто приїхати один раз до тієї ж 9-ї лікарні, побачити чергу зі швидких, побачити кількість людей”, – відзхначила дівчина.

“А потім приїхати під крематорій і побачити чергу там. Там колосальна кількість людей. Потік один за одним, на церемонію — 10 хвилин», – додає Вероніка.

Рідні та друзі Інни планують зробити фонд допомоги хворим на COVID-19.

Нагадаємо, Ковід вбив відомого українського блогера: без батька лишилося троє дітей

Читайте також:

МОЗ просить у Уряду 2 млрд на новий метод діагностики коронавірусу

Перша смерть від коронавірусу в Києві: що відомо