Центри з контролю та профілактики захворювань (CDC) рекомендують носити покриття для обличчя, щоб уповільнити поширення коронавірусу. Але для тих, хто носить одноразові маски, часто виникає запитання: чи можна повторно використовувати одноразові маски? Відповідає Хрещатик.News із посиланням на видання Independent і YahooNews.

Провідні вчені світу кажуть, що повторно використовувати одноразові маски, такі як N95 та хірургічні, можна, але за умови, що ви правильно про них піклуєтесь.

“Номер один: не чіпайте свою маску”, – каже доктор Люсіан Девіс, епідеміолог Єльської школи охорони здоров’я, який вивчає респіраторні інфекції, і зазначив, що дотик до маски може перенести частинки вірусу на поверхню.

“Якщо ви торкаєтесь своєї маски, мийте руки милом і водою, або спиртом. Якщо вам потрібно зняти її, зробіть це в безпечному місці, де ви не поруч з іншими”, – підкреслює Девіс.

Як чистити і зберігати маску

Щоб безпечно зняти маску і торкнутися якомога менше її поверхні, використовуйте “вушка” маски, тобто вушні тримачі. Девіс каже, що, ймовірно, більшість частинок вірусу буде спереду, тож уникайте дотику до цієї частини маски.

Щойно ви зняли одноразову маску, помістіть її в зручне, але безпечне місце.

Джейд Флінн, медсестра з відділу біологічного утримання в центрі Джонса Хопкінса, каже, що вона та інші співробітники кладуть маски в паперові пакети або інші “чисті ємкості” з “хорошою вентиляцією”, що дозволяють масці “провітрюватися”.

“Багато з нас користуються звичайними коричневими крафтовими мішечками, у які зазвичай беруть обід на роботу”, – каже Девіс.

Девіс також рекомендує використовувати пластикові сумки, але наголошує на необхідності не торкатися країв сумки.

Чистити, чи не чіпати?

Замість того, щоб намагатися очистити одноразову маску, Флінн і Девіс рекомендують просто залишити маску в чистому замкнутому середовищі на кілька днів.

“Ми не дезінфікуємо та не чистимо подібні матеріали, оскільки, якщо ви використовуєте дезінфікуючий засіб, то начебто насичуєте ним тканину, а потім вдихаєте”, – сказав Флінн. “Тож я б цього не робив. Краще просто покласти маску в чисту посудину і дати їй пробути там день-два”.

“У лікарнях існують процеси очищення масок, але зазвичай вони залучають різні типи газів та спеціальні машини, але це не доступно громадянам”, – сказав Девіс.

“Виходячи з того, що ми знаємо про те, як довго вірус може жити на картоні, який є подібним до паперу, можна сказати, що через 24-48 годин віруси втратять життєздатність”.

Популярні новини зараз

У столиці няня-пенсіонерка штовхала та била дівчинку по обличчю, через те, що вона засинала в автобусі

16-річного Максима, що загинув на станції фунікулера через конфлікт з працівником УДО, поховали на Берковецькому кладовищі

На Фастівщині попрощаються із загиблим командиром Андрієм Невгодом

На Дарницькому мосту в Києві утворилася велика яма

Показати ще

А якщо порвали?

І Флінн, і Девіс підкреслюють, що якщо маска помітно забруднена або порвана, її слід негайно викинути. Вони рекомендують мати принаймні три-п’ять масок, щоб одну можна було носити під час знезараження інших.

“Ми маємо обмежений запас масок, тому має сенс, що люди бажають використовувати маски повторно”, – каже Девіс. “Лише переконайтеся, що робите це безпечно”.

Нагадаємо, Добовий антирекорд з кількості захворілих знов зафіксований в Україні та Києві

Читайте також:

Президент підняв планку: локдаун введуть при 15 тисяч хворих за добу

Через два тижні – локдаун: Епідеміолог пояснила, чому ми не протягнемо зиму без карантину