21 травня в Україні відзначається День Науки. На жаль, цього року свято сумне: в нашій країні згадують науковців та їх студентів, загиблих у війні, та говорять про втрати, завдані війною.

“росіяни пошкодили наукові установи у Харкові та Сумах, пограбували лабораторії в усіх містах, які були під окупацією. В країні повністю зруйновані 126 навчальних закладів, ще 1509 зазнали пошкоджень”, – повідомив на своїй сторінці у Facebook Костянтин Яловий, депутат Київради VIII скликання.

Він зазначає, що зараз росія, яка прийшла знищувати наші міста, витрачає на війну в рази більше, ніж на науку. Так, за підрахунком наших військових, з початку повномасштабного вторгнення ворог скинув на нашу землю понад 2100 ракет. Кожен “Калібр” та “Іскандер”, за оцінками воєнних експертів, коштує від 4 до 6,5 мільйонів доларів США. За ці гроші можна було вивчити сотні молодих науковців.

“Для порівняння, середня вартість року навчання біологів в росії – 2,3 тисяч доларів, лікарів-педіатрів – 2,8 тисяч доларів, агрономів – 1,7 тисяч доларів. Кожен “Калібр” коштує стільки ж, скільки 6-річний курс навчання 250 медичних екологів. Спеціалістів, які могли дати майбутнє цій країні, замість остаточного зникнення з карти цивілізованого світу”, – наголосив Костянтин Яловий..

Нагадаємо, у травні військовий експерт Віталій Кевлюк повідомив, що один місяць бойових дій в Україні коштує росії 623 мільярди доларів. Водночас, за офіційною інформацією, бюджет фінансування науки в росії на 2022 рік – лише 9,5 мільярдів доларів. Тобто, за місяць війни ця країна витратила стільки ж, скільки могла б витратити на роки корисних наукових досліджень.

Водночас, українські науковці продовжують робити свою справу.

“Багато наших вчених зараз працюють над дослідженнями, пов’язаними зі зміцненням обороноздатності і безпеки держави. Важливо, щоб після нашої перемоги держава надавала більше уваги фінансуванню роботи наших науковців. Адже інновації можуть стати основою успішного майбутнього України”, – підсумував депутат Київради VIII скликання.
Додаткова інформація та коментарі:
За телефоном: +380 97 937 86 22.
Електронна адреса: press.k.yaloviy@gmail.com.