Випровадити китайського посла за те, що поставив під сумнів суверенітет України, закликають Францію депутати Європарламенту.

Майже 80 законодавців підписали відповідного листа-звернення до глави французького МЗС. Його оприлюднило видання “Ле Монд”, на яке посилається 5 канал.

Раніше в етері французького телеканалу посол Китаю Лю Шає назвав окупований Крим “споконвічно російським”. Дипломат також заявив, що країни колишнього Радянського Союзу “не мають ефективного статусу в міжнародному праві”, бо мовляв “не існує міжнародної угоди, яка визначила б їхній статус як суверенних держав”.

Євродепутати назвали висловлювання агресивними і такими, що порушують міжнародне право і становлять загрозу безпеці країнам-партнеркам Франції. Глави МЗС країн Балтії, Чехії та Франції чекають офіційних пояснень від Пекіна. Таку саму позицію висловив і головний дипломат ЄС. Припустив: Брюссель може переглянути відносини з Китаєм після обурливих заяв. Тим часом посольство Китаю у Франції вже видалило стенограму скандального інтерв’ю зі своєї офіційної сторінки та будь-які згадки про нього.

“Це повністю неприйнятно. Пізніше три країни Балтії викличуть представників Китаю – повірених у справах або послів – щоб вони пояснили, чи змінилася позиція Китаю щодо нашої незалежності. А також, аби нагадати йому, що ми не пострадянські країни. Ми країни, які були незаконно окуповані Радянським Союзом”, – наголосив голова МЗC Литви Ґабріелюс Ландсберґіс.

“Китай – наш співрозмовник. Мусимо поважати свою позицію, Європейський Союз і кожну державу-учасницю. Ми поважаємо Китай і, гадаю, важливо, щоб він поважав нас. Це ключове”, – заявив голова МЗС Італії Антоніо Таяні.