Словенія в умовах повної таємності відправила в Україну 20 бронетранспортерів Valuk, озброєних 40-мм автоматичними гранатометами або 12,7-мм кулеметами. Загалом країна мала 85 таких БТР.

Про це написало видання 24UR 26 квітня, повідомляє “Фокус”.

За словами журналістів, офіційного підтвердження від уряду Словенії немає. Проте джерела підтвердили, що транспортування було завершено цього тижня.

“Сама операція тривала кілька місяців, тому що бронетехніку потрібно було підготувати, обслужити та перевезти. БТР було доставлено літаком до однієї з довколишніх країн”, — йдеться у матеріалі.

Видання пише, що для транспортування Словенія використовувала літак С17, в якому міститься відразу чотири БТР Valuk. Передбачається, що ці БТР будуть використані під час майбутнього контрнаступу.

За словами журналістів, для захисту від російської агресії Словенія передала Україні 28 танків M55S, 35 гусеничних броньованих машин M80A, 16 гаубиць M2A1, 20 автомобілів HMMWV та багато інших типів озброєння.

Valuk – це вдосконалена версія БТР Pandur 6X6. Транспортна версія машини оснащується або 12,7-мм кулеметом, або 40-мм автоматичним гранатометом. Стандартний броньовий захист розрахований на те, щоб витримувати бронебійні снаряди калібру 7,62 мм та бронебійні снаряди калібру 12,7 мм, але лише фронтально. Радіус повороту становить 8,5 метрів, а максимальна швидкість зазвичай становить 100 кілометрів на годину.