В порту Південний, що під Одесою, зберігається 9,6 тисяч тон аміачної селітри. Це майже втричі більше, ніж було у Бейруті. Це підтвердили в Адміністрації морських портів України, повідомляє Хрещатик.News.

Проте адміністрація порту Південний спростувала інформацію, яку поширили одеські ЗМІ, що селітра зберігається просто неба.

“Аміачна селітра є фасованою у біг-бегах. У такому випадку вона не є вибухонебезпечною, що гарантує дотримання всіх технологічних вимог. Перевантаження такого вантажу здійснюється відповідно до загальносвітових міжнародних морських правил перевезення небезпечних вантажів. Небезпеку становить перевантаження аміачної селітри навалом. Проте такий спосіб перевалки в порту Південний ніколи не застосовувався”, – зазначили в АМПУ.

Фото: Думська

Чи може вибухнути цей конфіскований вантаж так само, як у Бейруті?

Науковці зазначають, що сам нітрат амонію не надо вибухонебезпечний. Аби створити вибухівку на його основі, треба створити суміш – із дизпаливом, алюмінієвим пилом та іншими легкозаймистими речовинами. Але потенціал селітри підвищується під впливом високих температур, а також якщо її зберігати в умовах, які допускають перекристалізацію – при перепадах температур, у розсипу, що допускають домішки та при підвищеній вологості.

У Бейруті конфіскували селітру з сульфатними домішками і зберігали її не належним чином. У день вибуху до тривалої літньої спеки додалась пожежа, які викликала хімічну реакцію з вивільненням оксигену.

Нагадаємо, 5 серпня в порту Бейрута вибухнуло 2750 тон аміачної селітри, що визвало землетрус магнітудою 4,5 балів. Вибухова хвиля була такої сили, що дійшла до Кіпру. Внаслідок вибуху загинуло більше 150 осіб, більше 5 тисяч поранені.

Бажаєте дізнаватися новини столиці першими? Підписуйтесь на наш телеграм-канал – тільки актуальні новини Києва!

Читайте також:

У Бейруті прогриміли потужні вибухи: є руйнування (відео)

Кожні 2 години: через небезпеку вибухів у столиці перевіряють сміттєві урни

Вибухи на Шулявці, Мінській, Подолі: СБУ затримала організаторів терактів у Києві