Командування Збройних Сил України, чиновники Міністерства оборони та інженери “Мотор Січ” винні у катастрофі літака Ан-26 під Харковом, заявив головний редактор сайту Цензор.нет Юрій Бутусов, повідомляє Хрещатик.News із посиланням на Фейсбук-сторінку Юрія Бутусова.

“Злочинна традиція робити ремонт на папері призвела до трагедії. І тепер загибель 26 осіб, загибель молодих людей – на совісті тих інженерів заводу, чиновників Міноборони і командування ЗСУ, хто взяв на себе відповідальність і продовжив термін експлуатації зношеного двигуна”, – написав Бутусов.

Бутусов отримав офіційний висновок щодо стану двигунів літака від джерел в ДП “Антонов”, яке з 10 до 20 серпня 2020 року виконувало роботи щодо продовження ресурсу літака, і підготувало Акт дослідження від 20.08.2020 №26 / 5608/2020/19.

Злочинний Акт

В Акті вказано, що двигун був виготовлений 30.12.1977. Капітальний ремонт двигун проходив у 1990 році, і було встановлено термін служби двигуна  – 13 років і 1750 льотних годин.

Таким чином, у 2003 році двигун підлягав ремонту або заміні згідно з регламентом. Однак на червень 2020 року двигун напрацював після капремонту 2339 (!) льотних годин – на 589 годин більше, ніж допустимий після капремонту максимум!

Далі Бутусов зазазначає, що “у червні 2020 було проведено плановий огляд двигуна з метою чергового продовження ресурсу. Згідно з листом УЕР/9-01013 від 24.06.2020, ресурс двигуна Ан-26 з бортовим номером 76 був продовжений фахівцями заводу “Мотор Січ” до 5 червня 2021 року і встановлено 2550 льотних годин.

Тобто на 800 годин більше, ніж було закладено у документах з експлуатації в СРСР! Чому замість капремонту двигуна йогог ресурс продовжили?

Літати на авось

Справа в тому, що багато років Міністерство оборони України заощаджувало, і укладало контракт на продовження ресурсу двигунів, пояснює Бутусов.

“Тобто приїжджали фахівці заводу “Мотор Січ”, перевіряли стан двигуна, і виносили рішення – придатний. Таке типове “авось “. Техніка-то надійна, ну що з нею станеться, ну літає літак поки що, так?

Головне, що знаходяться такі директори і інженери на авіазаводах “Антонова” і “Мотор Січ”, які своїми підписами і папірцями прикривають військове начальство на випадок катастрофи.

Так тільки ніщо не вічне, і метал втомлюється і саме тому створені норми і правила експлуатації двигунів, проводяться капітальні ремонти, щоб виключити випадковості і забезпечити безпеку”.

Продовження ресурсу двигунів “на авось” в червні 2020 го стало для 43-річного літака фатальним. Злочинна традиція робити ремонт на папері призвела до трагедії.

Звернення до керівництва держави

Бутусов заявив: “Керівники держави, МО, ЗСУ, директори “Антонова” і “Мотор Січі” зобов’язані зараз повідомити, які рішення вони приймають, щоб не допустити повторення таких трагедій знову. “Совкове” ставлення до людей в армії зберігається, а ціна показухи – вервечки трун молодих людей, які пішли в небо з благородними цілями захищати свою країну, і покинули нас назавжди.

Популярні новини зараз

Проходить збір для групи WASP на 2 моторних човни для виконання бойових завдань та евакуації поранених

У КНУ ім. Т. Шевченка облаштували місце Тиші у пам'ять про загиблих студентів та курсантів

Став відомий рейтинг найсильніших та найслабших шкіл Києва за результатами НМТ 2023

Вибухнув котел, господарі отримали опіки — поліція Київщини встановлює обставини

Показати ще

Нічого випадкового в експлуатації техніки не відбувається, і очевидно, що катастрофа Ан-26, велика кількість жертв безпосередньо пов’язані з технічним станом літака, із забезпеченням і організацією польотів.

26 українських льотчиків загинули у великій мірі внаслідок байдужості, непрофесійної організації, пофігізму, нестачі фінансування навіть базових вимог безпеки. І за це треба відповідати високим керівникам”.

Нагадаємо, що 25 вересня під Харковом розбився військовий літак АН-26 (відео).

Читайте також:

Катастрофа АН-26 на Харківщині: у ДСНС повідомили про завершення робіт

Падіння літака АН-26 під Харковом: слідчі розглядають 4 версії катастрофи