Митники аеропорту Бориспіль у співпраці зі співробітниками Держприкордонслужби запобігли спробі вивезення двома громадянами Китаю до своєї країни одним авіарейсом значної партії бурштину, прихованого від митного контролю.

Про це повідомляє прес-служба ДФС, пише vechirniy.kyiv.ua.

«У пункті пропуску «Бориспіль» упереджено переміщення до Китаю двома громадянами з приховуванням від митного контролю майже 60 кг бурштину. Обидва іноземці, студенти різних українських вищих навчальних закладів, відлітали на батьківщину і для проходження митного контролю обрали спрощену систему – «зелений коридор»», — говориться у повідомленні.

За інформацією ДФС, обрання системи «зеленого коридору» гарантує, що переміщувані ним товари не підлягають письмовому декларуванню, оподаткуванню митними платежами, не підпадають під встановлені законодавством заборони та обмеження щодо вивезення з митної території України.Тож на момент проходження митного контролю належним чином оформленої митної декларації громадяни Китаю не надавали, до інспекторів митниці з приводу декларування товару не зверталися. Однак у семи дорожніх валізах, які належать зазначеним пасажирам, було виявлено речовину природного походження коричневого кольору з різними відтінками, що за зовнішнім виглядом мала ознаки «дорогоцінного каміння органогенного походження» – бурштину.

Бурштин знаходився в картонних фабричних коробках для білизни українського виробництва з написами «Екологічно чиста, не вбирає запахи, не викликає алергічних реакцій, піддається вологій обробці» в мішечках прямокутної форми на застібці-блискавці. Коробки з мішечками з речовиною знаходились у трьох валізах, в яких окрім речовини природного походження знаходились особисті речі, що утруднювало виявлення вказаного каміння під час митного контролю багажу.

У підсумку було складено протоколи про порушення митних правил за статтею 483 Митного кодексу України, а бурштин вилучено до винесення судом рішення у справі.