Учені Національної академії наук України заявили про початок нової хвилі коронавірусу в Україні. Кількість позитивних тестів на COVID-19 зросла майже на 40% по відношенню до мінімуму останніх чисел грудня.

В Україні збільшилися обсяги тестування і позитивність тестів, йдеться в повідомленні НАН України в Facebook, на яке посилається “Главред”.

Середня кількість нових виявлень в Україні склала до 4540 осіб на день, середня кількість летальних випадків становить 158 смертей на день в середньому за останній тиждень.

“Згідно з прогнозними обчисленнями, середня кількість нових випадків дорівнюватиме 6202 (SEIR_U), 4795 (Prophet) впродовж тижня 12-18 січня 2022 року і 7072 (SEIR_U), 4735 (Prophet) – впродовж тижня 19-25 січня”, – прогнозують учені.

Летальність зросла до 3,2-3,3% для дат 4-5-тижневої давності.

У НАН України зазначили, що таке зростання відбулося переважно за рахунок змін у віковій структурі хворих і не має відношення до патогенних властивостей вірусу. За останні 3-5 днів серед хворих зросла частка повнолітньої молоді до 35 років.

Зазначається також, що Україна слідує тенденціям країн Східної Європи (Чехія, Румунія, Болгарія тощо) з невеликою затримкою в часі. Оскільки початок нової хвилі припав на святковий період, що традиційно призводить до аномалій в даних.

“Зараз важко оцінити і спрогнозувати реальну швидкість поширення епідемії. Згідно з даними про заразність штаму Омікрон і епідемічних тенденцій низки країн світу, можна очікувати більш стрімкого, ніж будь-коли раніше, зростання епідемічних показників. Відкриття шкіл після канікул і сезонність можуть істотно вплинути на динаміку епідемії”, – йдеться у повідомленні.