Велика кількість правок понад чотири тисячі. Сподіваюся, цього тижня зможемо інтенсивніше їх пройти. Суспільству і багатьом народним депутатам треба пояснити його переваги, каже голова Верховної Ради 48-річний Андрій Парубій на погоджувальній раді керівників фракцій і груп 18 червня.

Народні депутати почали розглядати поправки до проекту кодексу з вівторка. Поставили єдиним у порядку денному. Станом на 19 червня опрацювали 783 із 4568.

Документ ухвалили у першому читанні два роки тому. Тепер має пройти друге читання.

Пропонується, що крім загальнонаціонального партійного списку кандидатів, однакового для всієї країни, політсили повинні будуть сформувати окремі списки для кожного з 27 регіонів (крім 24 областей Київ, поділений на лівобережний і правобережний регіони. На Дніпропетровщині окремо виділений Криворізький регіон. А Південний включатиме Херсонщину й Крим із Севастополем. ГПУ). Партії виставлятимуть на кожному окрузі мінімум п’ятьох кандидатів. Виборець голосує за партію і, за бажанням за кандидата у списку. Політична сила проходить до парламенту, якщо набирає 4% голосів.

У Раді працюють 423 депутати. 225 обрані за списками партій, 198 в одномандатних округах, так звані мажоритарники. За такою ж системою їх обиратимуть на позачергових виборах, запланованих на 21 липня.

 Шанси на ухвалення високі, попри низьку явку депутатів, говорить голова Комітету виборців України Олексій Кошель, 45 років.

 У прийнятті кодексу зацікавлений Парубій. Він багато разів обіцяв це виборцям, йде другим у списку “Європейської солідарності”. Провал голосування буде для нього репутаційним ударом.

Перед виборами зацікавлені й решта політсил, які підписували коаліційну угоду (2014-го “Народний фронт, “Блок Петра Порошенка” теперішня “ЄС”, “Батьківщина”, Радикальна партія та “Самопоміч” підписали угоду. Декларували скасувати депутатську недоторканність та ухвалити пропорційну систему виборів за відкритими списками. ГПУ). За будь-яких обставин, наступна Верховна Рада повинна буде вдосконалити документ.

Проблем є кілька. Кодекс не забороняє повністю політичну рекламу. Якщо це зробити, політика стане дешевою, багаті й менш заможні політичні сили урівняються. Зараз Україна є лідером у Європі з витрачання грошей на виборах.

Друге зробити максимальну прозорість коштів. Щоб кандидати, партії звітували щодня в онлайні за кожну гривню на рахунках. Без цього система відкритих списків не спрацює. Замість нових еліт побачимо в парламенті крупний бізнес, насамперед аграрний. Якість від цього не покращиться.

Виборчі комісії мають бути професійні. Їхні члени повинні проходити сертифікацію навчатися законам. Так зменшимо безлад у роботі.

Ввести паралельний електронний підрахунок від дільниці до ЦВК. Щоб члени комісій ставили електронні підписи, а інформація з’являлася на центральному сайті. Досі бачимо черги і спання на мішках із документацією під окружними комісіями.

Мільйони громадян за кордоном, зокрема, через брак фінансів, не можуть проголосувати на місцевих, парламентських і президентських виборах. Цю проблему теж потрібно вирішувати.

Популярні новини зараз

Коли у столичних школах дзвенітиме останній дзвоник?

У столиці України пройшов благодійний забіг «Spartan Race Ukraine» на підтримку ГУР

Вибухнув котел, господарі отримали опіки — поліція Київщини встановлює обставини

Американський благодійник викупив ЖК у Софіївській Борщагівці та вже надав квартири для переселенців

Показати ще

Поки що серед депутатів не видно дискусії. Йде технічне провалювання правок. Спочатку фракції засипали ними комітет. Тепер процес триватиме тижнями.

Якщо кодекс ухвалять, його відтермінують до 2020 року. Один із мінусів великі округи. Щоб зустрітися з виборцями, кандидатам доведеться кататися областю по понад 200 кілометрів. Це потребуватиме в рази більших витрат, ніж на теперішніх мажоритарних округах. Проблемою залишається партійна корупція.