Детективи Національного антикорупційного бюро 8 серпня повідомили про підозру 30-річному Дмитру Вовку, колишньому голові Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики й комунальних послуг. Його та ще п’ятьох посадовців підозрюють у зловживанні службовим становищем.

За даними слідства, у березні 2016 року члени комісії змовилися з групою компаній і ухвалили формулу “Роттердам плюс”. За нею ціну вугілля для теплоелектростанцій рахували з вартістю його транспортування з Нідерландів. Таких видатків насправді не було.

Електроенергію для споживачів продавали дорожче. За два роки вони переплатили 18,87 млрд грн. Із них 14,3 млрд дісталися групі приватних компаній. Їх не називають. Експерти кажуть, формула вигідна компанії ДТЕК олігарха Ріната Ахметова.

Колишнього члена комісії й директора державного підприємства “Оператор ринку” Євгена Євдокімова затримали. Солом’янський районний суд Києва обирає йому запобіжний захід. Прокурори просять заставу у 50 млн грн. Решта фігурантів перебувають за межами України.

Дмитро Вовк очолював НКЕКП майже 3,5 року. Прийшов на посаду 25-річним. До того працював у фінансовій компанії “Інвестиційний капітал Україна”, засновником якої є колишня голова Нацбанку Валерія Гонтарева. Потім менеджером у кондитерській корпорації “Рошен” п’ятого президента Петра Порошенка в Москві. Той звільнив його з посади голови комісії торік у травні.