Іриси сорту “Героям Небесної Сотні” висадили у місцях, де пролилася кров героїв на алеї Героїв Небесної Сотні (колишня вулиця Інститутська), так званому “п’ятачку смерті” та на території Михайлівського Золотоверхого собору, місці, куди зносили тіла загиблих і де відспівували їх під час подій Революції Гідності. Про це повідомляє сайт Хрещатик.news з посиланням на пресслужбу Музею Революції Гідності.

У цій символічній акції пам’яті взяли участь працівники Національного музею Революції Гідності, родичі героїв, селекціонери, члени Української Спілки Ірисів, громадські активісти, дослідниця життя Юрія Вербицького, Героя Небесної Сотні, Любов Прядко.

Дружина Героя України Володимира Бойківа, членкиня ГО “Родина Героїв “Небесної Сотні”, Наталя Бойків подякувала селекціонерам за таку подію.

“Щира вдячність селекціонерам за таку дієву духовну підтримку. Присвятивши спеціальний сорт квітів нашим рідним та близьким, вони підживили, пожвавили пам’ять про них”, – сказала Наталя Бойків.

maidanmuseum.org

Члени Української Спілкі Ірисів, яким належить ідея виведення сорту у пам’ять героям, розповіли, що струнка квітка тягнеться вгору, в небесну блакить, “звідки душі героїв немов дивляться на багатостраждальну землю України”.

Завідувач відділу дендрології і плодово-ягідних культур Прилуцької дослідної станції Інституту садівництва Національної академії аграрних наук України Геннадій Мамченко розповів, що героїчні події на Майдані взимку 2014 році сколихнули багатьох, в тому числі і членів  Української Спілки Ірисів. Тому було вирішено вивести у пам’ять цих подій особливий сорт квітів.

“Події на Майдані сколихнули не лише мою родину, але і всіх членів Української Спілки Ірису. Саме тому на зборах Спілки у 2014 році одноголосно було ухвалене рішення провести закрите голосування і надати назву “Героям Небесної Сотні” одному з перспективних гібридів. Це право набув ірис нашої селекції. Нехай ця квітка, розквітаючи навесні, нагадує про подвиг героїв на Майдані!” – сказав Геннадій Мамченко.

maidanmuseum.org

В пресслужбі музею додали, що перша клумба з ірисами Небесній Сотні з’явилася у 2015 році в Національному Ботанічному саду ім. М. М. Гришка НАН України.

У 2016 році цей сорт квітів також висадили перед банером Небесної Сотні у місті Прилуки. У вересні 2018 року в Гнідині на Київщині біля пам’ятника Юрію Вербицькому за ініціативи Марини Терентьєвої, голови громадського об’єднання “Українська Спілка Ірису”, висадили квіти, серед яких і сорт ірисів “Героям Небесної Сотні”.

Генеральний директор Національного музею Революції Гідності Ігор Пошивайло додав, що іриси – незвичні квіти, вони є символом хоробрості, скорботи та страждання. В центрі Києва іриси символізуватимуть місця подвигів та безсмертя українських героїв.

“З давніх давен люди вшановували особливі події і особливих людей квітами. Чи то в радості, чи в смутку. В релігійній традиції іриси символізують стійкість, скорботу і страждання. Іриси Героям Небесної Сотні набувають нового смислу в сучасній свідомості – ці живі квіти означать місця української Голгофи, місця подвигу і безсмертя. Ми зворушені фактом появи цього сорту і можливістю його поширення як емоційної і вишуканої комеморативної практики”, – вважає Ігор Пошивайло.

В пресслужбі додали, що найближчим часом планується уквітчати цим сортом пам’ятні місця і в інших регіонах України. Зокрема, цього літа клубні ірисів висадять на алеї Героїв Небесної Сотні в Обухові на Київщині та біля пам’ятника Героям Небесної Сотні у Миколаєві.

Нагадаємо, в столиці заборонили феєрверки та масові заходи на Алеї Героїв Небесної Сотні

Популярні новини зараз

У Солом'янському районі уточнили, що падіння уламків ракет відбулось не на багатоповерхівку, а у приватний сектор

Стало відомо, коли відкриють рух новим шляхопроводом на Оболоні

У столиці відкрили меморіал пам’яті загиблим нацгвардійцям

В столиці вкотре забудовують історичний ареал — активісти створили петицію і вимагають реакції

Показати ще

Бажаєте дізнаватися новини столиці першими? Підписуйтесь на наш телеграм-канал – тільки актуальні новини Києва!

Читайте також:

У парку  Партизанська слава  закладена Алея пам`яті киян, загиблих на Сході

В Борисполі заклали меморіал пам’яті загиблих у авіатрощі в Ірані (відео)