Команда з двох інженерів волонтерів вже деякий час працює в Києві задля збереження культурної спадщини. За допомогою високотехнологічного лазерного сканера вони оцифровують пам’ятки культури, зберігаючи їхні копії у віртуальному просторі до найдрібніших деталей. У разі пошкодження цих об’єктів в результаті російської агресії потім дані можна використати для максимально детального відновлення пам’яток.

Про це пишуть в ABC News. Команда складається з двох інженерів-волонтерів – француза Еммануеля Дюрана та українця Сергія Ревенко. У їхній роботі їх підтримують фонди ООН. Нещодавно вони працювали в Церкві Всіх Святих Києво-Печерської лаври.

Технологія складна в створенні та реалізації, але доволі проста у використанні. Інженери встановлюють та налаштовують лазерний сканер в потрібному місці храму. Після цього, його вмикають, та дають самостійно провести сканування. Прилад з усіх боків вимірює будівлю з величезною точністю, зберігаючи кожну найменшу нерівність навколо.

Для цього завдання волонтери використовують пристрій Zoller & Fröhlich Imager 5010X. Він має дві прямокутні коробки, які поєднані камерою високої роздільної здатності, що швидко обертається в центрі. Уся конструкція разом із потрібним програмним забезпеченням коштує близько 70 тисяч доларів.

Процес створення цифрової копії в спеціальній програмі

Волонтери та ООН в цілому побоюються, що росія може черговим ударом ще більше нашкодити пам’яткам культури України. Чимало з них визнані спадщиною ЮНЕСКО. Агресор уже встиг пошкодити принаймні 259 культурних та історичних об’єктів.

  • “Якби через війну церкву розбомбили наступного тижня чи наступного місяця, це було б, звичайно, жахливо, але принаймні ми мали б цю цифровізацію, і це дуже допомогло б у відбудові церкви”, – сказав Дюран про храм у Києві.

Волонтери Дюран та Ревенко їздять всією Україною, аби оцифрувати якомога більше культурних пам’яток. Вони встигли також побувати в Миколаєві.