6 лютого 2020 року фонд ІЗОЛЯЦІЯ разом із Меморіальним центром Голокосту «Бабин Яр» представлять інсталяцію французької художниці Ольги Кісельової Сад Пам’яті, присвячену трагедії в Бабиному Яру. Про це повідомляє пресслужба КМДА.

«Як працювати з пам’яттю про страшну трагедію, що пройшлася по різних країнах Європи та залишила кривавий слід в Україні? Чи варто намагатися «вкинути» людину в минуле, створюючи умови, щоб наш сучасник відчув себе у 1941 році? Чи не буде це брехнею? Ольга Кісельова обирає шлях пропрацювання минулого, а не його відтворення, шлях надії та погляду в майбутнє.

Територія Бабиного Яру зараз вкрита деревами. Вони є нібито хранителями пам’яті, що підіймають з-під землі (з минулого) те, що не варто забувати. Їхнє гілля — мовчазний свідок історії. Дерево живе та є потужним символом продовження життя», – йдеться в повідомленні.

Проєкт «Сад пам’яті» пропонує послухати дерева Бабиного Яру, пропустити через себе метафору дерева як капсули часу, що переносить знання з минулого (з землі) до живого гілля, знайти надію не в забутті, а в пропрацюванні страшного досвіду. Пам’ять є посланням про майбутнє — про те, як зберегти людське в нелюдяному світі.

За допомогою новітніх технологій можна буде відчути «голос»: на відеопроєкції глядач побачить графічну репрезентацію записів внутрішніх рухів усередині стовбура.

У проєкті художниця і дослідниця виходить із гіпотези, що за допомогою молекулярного розсіювання всі рослини можуть обмінюватись інформацією зі своїм середовищем. Ольга Кісельова перетворює цю зашифровану комунікацію у відкриту мережу.

У співпраці з науковцем Крістофом Петіо вона досліджує можливість декодувати мову дерев із метою поглиблення, збереження та поширення знань про трагічні події, зокрема, для майбутніх поколінь.

Інсталяцію «Сад Пам’яті» створено за участю Університету Сорбонна та Національного центру наукових досліджень Франції (CNRS).

Виставка працюватиме до 20 березня із 10:00 до 20:00 без вихідних.

Місце проведення: Креативна спільнота IZONE; 2-й поверх, вул. Набережно-Лугова, 8.

Вхід на виставку, на відкриття та публічну програму – вільний.

Нагадаємо, В столиці відкрились фотовиставки «Не забувайте про батьків» та «Активні люди золотого віку»

Читайте також:

Популярні новини зараз

У Солом’янському районі Києва затримали відомого на районі палія — підпалив не менше 8 сміттєвих бака

КП "Київпастранс" свідомо приховує сучасний рухомий склад замість застарілого

Журналісти Bihus.Info зняли розслідування про збагачення очільника "Київського метрополітену" — Кличко відреагував

Мільйонна "схема" з ОСББ — ДТЕК і КМДА можуть залишити без світла жителів новобудов на Солом'янці

Показати ще

На Всеукраїнській різдвяній виставці покажуть художні твори зі всієї України

У театрах столиці починається сезон святкових зимових вистав