ТОВ «Видавництво «Горобець», Національний заповідник «Софія Київська» та Український культурний фонд 21 жовтня 2019 року у Києві презентували випуск факсимільних видань двох рукописних книг – «Реймського Євангелія» та «Віденського Октоїха». Про це повідомляє Укрінформ.

Як зазначається, досі в Україні видавалося лише факсимільне видання кириличної частини «Реймського Євангеліє». Друк видань було здійснено за підтримки Українського культурного Фонду та за благодійний кошт.

«Сьогодні я вперше тримаю в руках «Реймське Євангеліє». Одна з моїх мрій у житті збулася — це повернення в Україну найдавнішої рукописної пам’ятки, пов’язаної безпосередньо з Києвом, з Софійським собором, з іменами видатних історичних постатей. «Реймське Євангеліє» – це найдавніша рукописна книжка з бібліотеки Ярослава Мудрого, яка пов’язана з історією нашої держави», – сказала генеральний директор Національного заповідника «Софія Київська» Неля Куковальська.

Неля Куковальська розповіла, що оригінал Євангелія знаходиться під Парижем, в місті Реймс, в муніципальній бібліотеці Карнегі.

«Ми мріяли зробити повну факсимільну копію, що має і кириличний, і латиничний текст — так, як виглядає оригінал у бібліотеці. Півтора року ми поклали на те, щоб отримати угоду. Договір підписували на серйозному рівні. Нам дали дозвіл на випуск тисячі екземплярів, але не для комерційного розповсюдження, а для дарування бібліотекам, розповсюдження по Україні», – повідомила Куковальська.

«Я думаю, що відтепер «Реймське Євангеліє» поглибить хрестоматії, історію української мови, історію української літературної мови до І половини ХІ століття. І, відповідно, студенти-філологи, історики можуть посилатися на цю пам’ятку», – підкреслив доктор філологічних наук, професор Житомирського університету Віктор Мойсієнко.

Як зазначається в повідомленні, на сьогодні вийшло 300 примірників «Реймського Євангелія», вони будуть подаровані бібліотекам, меценатам та у Реймську бібліотеку. На випуск решти 700 примірників шукатимуть благодійні кошти.

Також відзначається, що велика презентація «Реймського Євангелія» відбудеться 22 жовтня у Софійському соборі.

А з 25 жовтня почнеться серія презентацій у Франції, зокрема у Сенлісі, де жила Анна Ярославівна. Потім відбуватимуться презентації в Україні, зокрема в Острозі, Львові, Житомирі, Ніжині, Глухові.

«Обидва факсимільні видання рукописних книг – «Реймське Євангеліє», пам’ятка ХІ ст., відома в Україні як Біблія Анни Ярославни, та «Віденський Октоїх», ХІІ ст., – вийшли у видавництві «Горобець», – зазначає Укрінформ.

Як повідомляв портал “Хрещатик.news”, Президент України Володимир Зеленський з дружиною взяли участь в інтронізації Імператора Японії Нарухіто

Читайте також:

Майстер-класи, ігри та вистави: на осінніх канікулах малечу возитиме казковий трамвай

Популярні новини зараз

ВРП внесла подання на звільнення судді Тандира, якого обвинувачують у смертельній ДТП в стані алкогольного сп'яніння

Колишня "Арка дружби народів" у Києві більше не є памʼяткою — наказ МКІП

Став відомий рейтинг найсильніших та найслабших шкіл Києва за результатами НМТ 2023

Відома психоаналітик та дружина військовослужбовця 47-ї бригади ЗСУ Федора Кубасова прагне залишити його без помешкання

Показати ще

Весна у жовтні: у Києві розцвіла сакура