Ви справді вірите, що за 50 тисяч доларів можна змінити рішення Верховного суду? Навіть якщо там сиділи б хабарники вони ж не ідіоти. Тут вважають, 500 тисяч це великі кошти. Найбільший хабар, який мені пропонували 6,5 мільйона доларів. Я сказав, що мені це нецікаво, говорить заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб 53-річний Юрій Гримчак 16 серпня у Деснянському районному суді міста Чернігова. Там йому обрали запобіжний захід арешт.

Юрія Гримчака та його помічника 54-річного Ігоря Овдієнка підозрюють у шахрайстві в особливо великих розмірах. 14 серпня обох затримали у столиці Служба безпеки України й Націо­нальне антикорупційне бюро. Нібито вимагали $1,1 млн 28 млн грн хабара від компанії за вплив на Верховний суд і чиновників Міністерств культури і юстиції, Київської міськдержадміністрації та Українського державного інституту культурної спадщини для ухвалення необхідних рішень. Ішлося про стягнення через суд боргу з іншого підприємства й дозвіл на будівництво у Києві. За вплив на суд чиновник спочатку нібито отримав частину суми $50 тис.

В автомобілі помічника вилучили $480 тис. У Гримчака під час затримання біля супермаркету на Подолі був пістолет. У його квартирі забрали п’ять патронів. Справу розслідує СБУ. Підозрюваних перевезли у СІЗО до Чернігова.

16 серпня суд дозволив арештувати Гримчака на 60 діб із можливістю застави 6 млн грн. Овдієнка на два місяці із заставою у 4 млн грн.

Керівник Управління спецрозслідувань Генпрокуратури 46-річний Сергій Горбатюк на брифінгу 15 серпня розповів:

 Під час розслідування побиття Тетяни Чорновол (народний депутат Верховної Ради восьмого скликання, колишня журналістка. У ніч на 25 грудня 2013-го її побили після участі в акції протесту біля маєтку міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка. Потрапила в лікарню з черепно-мозковою травмою, переломом носа, численними гематомами. ГПУ) з’явилася інформація, що відбувається новий злочин. До нього причетний Гримчак. Злочин непов’язаний із побиттям Чорновол.

Юрій Гримчак працює заступником міністра з березня 2017-го. Був народним депутатом у Верховній Раді шостого скликання від Блоку “Наша Україна Народна самооборона”. Вимагав звільнити Юрія Луценка, коли того 2012-го засудили до чотирьох років за перевищення службових повноважень і нецільове використання державних коштів на посаді міністра внутрішніх справ.

 Претензії до Гримчака справедливі. Але слідство ведуть не зовсім чисто. Чи опиниться в тюрмі 50 на 50. Справа може розвалитися через непрофесійно зібрану доказову базу, говорить політолог Олександр Кочетков, 63 роки.

 До заступника міністра була увага з боку правоохоронців. Напередодні звільнень чиновники “пакуються”. Дехто шукає варіанти підзаробити й піти з посади із грошима.

Гримчак близький приятель Луценка. Той попри заклики Зеленського не подав у відставку. Силовики пробують підіграти Офісу президента. Ініціатива їхня, Банкова цього не вимагала. СБУ та НАБУ хочуть показати користь Зеленському. Мовляв, готові боротися з корупцією. Та й усередині Генпрокуратури Сергій Горбатюк має конфлікт із Луценком. Тому активно бере участь у процесі проти Гримчака. Теж мститься.

Впливові чиновники замішані в корупції майже через одного. “Рішали” практично всі. Поширена схема коли людина вирішує питання у сфері, що не належить до її прямої компетенції. Так довести корупцію важче.

Коли запрацює нова Верховна Рада, питання звільнення Луценка буде одним із перших.