Шевченківський райсуд Києва не дозволив витребувати в держорганів РФ та України докази про перельоти голови Офісу президента Андрія Богдана в Росію та в напрямку Білорусі. Журналісти свої джерела розкривати відмовляються.

Суд відхилив клопотання адвокатів журналістів “Схем”, які просили це зробити, передає “Радіо Свобода”.

Адвокат “Схем” Анатолій Попов назвав таке рішення доказом того, що суд стає на бік Богдана, бо створив перешкоду для збору доказів.

“Офіційне підтвердження перельотам може бути надано тільки з офіційного джерела. Яким є відповідні державні органи. Але суд каже журналістам, що ви спочатку самі зверніться до цих установ, хоча всім відомо, що, вони офіційно дають таку інформацію тільки суду”, сказав Попов.

“Очевидно, що журналісти захищають свої джерела і розкривати їх не будуть. Водночас, суд має зібрати та дослідити всі докази у справі. Для цього він може в рамках процесу робити запити у відповідні органи. Це вимагає часу, але так і відбувається встановлення істини. У нашому випадку суддя не вважає за потрібним це робити. Схоже на це і зроблена ставка щоб в прискореному темпі розглянути цю справу і очевидно задовольнити позов”.

Також адвокати Богдана не долучили до справи в ролі співвідповідача Американське агентство з глобальних медіа (до якого входить Радіо Свобода). Співвідповідачем, окрім самих “Схем”, є ПАТ “НСТУ”. На телеканалі ПАТ “НСТУ” “UA:Перший” вийшло розслідування про Богдана.

Голова Офісу президента Андрій Богдан подав до суду на журналістів програми “Схеми” та “Суспільне”.

Богдан позивається до трьох журналістів “Схем” Валерії Єгошиної, Максима Савчука і Наталії Седлецької, а також “Національної суспільної телерадіокомпанії України”, тобто суспільного мовника. Позов стосується захисту честі, гідності та ділової репутації. Він вимагає спростувати оприлюднені журналістами дані про його перельоти в Росію та в напрямку Білорусі. А саме, він оскаржує кількість перельотів каже, що їх було менше, аніж зазначено в матеріалі.