Китай має натиснути на путіна, щоби той припинив будь-які бойові дії в Україні, вивів свої війська, а Україна відновила свій суверенітет повною мірою.

Таку позицію офіційного Вашингтона висловив у вівторок американський посол в Китаї Ніколас Бернс під час прямого включення, організованого Центром Стімсона, передає Укрінформ.

«Китай має дуже тісні відносини з росією, відносини, у яких підтримує росію», – зауважив посол США в Пекіні.

Він зазначив, що інформаційне поле КНР наповнене проросійськими наративами, мовляв, у війні в Україні винуваті США й НАТО, що є абсурдом. Однак, за його словами, проблему війни створила одна людина – володимир путін, а цивілізоване суспільство намагається відстояти принципи, закладені в Статуті ООН.

«Те, що ми маємо побачити з боку Китаю – щоби він підштовхнув росію до виведення її військ, щоби Україна змогла повернути всю свою територію і знову стати повністю суверенною в усіх аспектах цього слова», – зауважив американський дипломат.

Він пояснив, що росія має припинити бомбардування мирних кварталів, шкіл, лікарень та житлових будинків.

Крім того, посол зауважив, що Сполучені Штати хотіли би працювати з китайською стороною у сфері глобальної продовольчої безпеки, особливо на тлі жорстокої й неправомірної агресії рф проти України. У цьому зв’язку він наголосив на важливості продовження чорноморської «зернової угоди», яка забезпечує поставки продовольства, зокрема, в країни Африки й Азії, які гостро потребують цього.

Бернс також позитивно оцінив факт розмови лідера Китаю Сі Цзіньпіна з Президентом України. «Ми впродовж багатьох місяців пропонували китайцям підтримувати контакти на найвищому рівні з президентом Зеленським», – зауважив у цьому зв’язку представник США.

У цьому контексті він назвав недавню розмову лідерів «хорошим першим кроком», втім зауважив, що необхідно почекати, як ситуація розвиватиметься далі.