США не дозволяє європейським країнам розпочати навчання українських пілотів на винищувачах F-16, оскільки вважає постачання цих літаків американського виробництва недоречним.

Про це, як повідомляє «Судово-юридична газета», пише The New York Times з посиланням на українського чиновника, який відмовився називати своє ім’я.

За даними видання, кілька країн Європи заявили про свою готовність навчати українців на винищувачах F-16. Однак США блокує цей процес, зазначає джерело.

Як повідомив чиновник, українці можуть лише ознайомитися з теорією користування літаком, однак пробні польоти на F-16 для них заборонені.

У ЗМІ пояснюють такі дії США тим, що адміністрація Байдена, яка має схвалити передачу будь-яких літаків американського виробництва, не вважає доцільною поставку F-16 в Україну.

Там кажуть, що F-16 занадто дорого коштує, і його передача поглине велику частку американського бюджету, призначену для підтримки України. Тому у США наразі планують зробити ставку на постачанні інших озброєнь.

Водночас у майбутньому адміністрація Байдена може погодитися на передачу Україні літаків свого виробництва європейськими країнами, передає видання слова одного американського високопоставленого чиновника.