Три роки тому, 15 червня 2016-го, Національне антикорупційне бюро повідомило про наміри зняти недоторканість і арештувати народного депутата Олександра Онищенка. Детективам не вдалося це зробити. Нардеп втік до Франції, а згодом перебрався до Іспанії, де перебуває і дотепер. З чого починалася справа і які плани на майбутнє має нардеп-втікач згадує Gazeta.ua.

Онищенка підозрюють в організації схеми з розкрадання коштів при видобутку і продажу природного газу в рамках договорів про спільну діяльність з ПАТ “Укргазвидобування”, в результаті якої державі було завдано збитків на суму близько 3 млрд грн.

16 червня 2016-го генпрокурор Юрій Луценко підписав подання на зняття недоторканності з нардепа. Далі питання було на розгляді регламентного комітету. За цей час Онищенко встиг вилетіти з України до Франції і не повернутися. 5 липня 2016-го Верховна Рада дала згоду на притягнення Онищенка до кримінальної відповідальності, затримання та арешт. Його оголосили у розшук, а НАБУ викликала на допит. У лютому наступного року Спеціалізована антикорупційна прокуратура направила до суду обвинувальний акт у так званій “газовій справі”. Суди тривають досі.

Наприкінці 2016-го Онищенко заявив, що має записи розмов з президентом Петром Порошенком. Нібито за його вказівкою домовлявся за потрібні екс-президенту голосування у Верховній Раді. Компромат на Порошенка нібито передав Сполученим Штатам. Домовитися про екстрадицію Онищенка українським правоохоронцям не вдалося.
Нардеп-утікач видав книгу “Петро П’ятий. Правдива історія про українського диктатора”.
Зараз Онищенко живе в Іспанії. Одружився з гімнасткою Ганною Різатдіновою. Виховують сина.

За час роботи Верховної Ради VIII скликання недоторканості позбавили 9 нардепів. Зокрема, це Сергій Мельничук, Сергій Клюєв, Олександр Онищенко, Олесь Довгий, Максим Поляков, Борислав Розенблат, Михайло Добкін і Надія Савченко. Ігоря Мосійчука спершу позбавили недоторканості, а згодом рішенням суду повернули.