19 серпня на 102 році життя помер видатний український науковець Борис Патон, пише сайт Хрещатик.news.

Бориса Патона за життя називали легендою. Він був видатним науковцем у галузі зварювальних процесів, металургії і технології металів, доктором технічних наук, президентом НАН України, перший нагороджений званням Герой України.

Біографія Патона вражає. Він творчо розвинув ідеї, продовжив справу, почату його батьком академіком Є.О. Патоном – найбільшим вченим, фундатором Інституту електрозварювання, – і досяг нових вершин в науці. Протягом 50 років він очолював всесвітньо відомий академічний Інститут електрозварювання ім. Є.О. Патона, що виріс у могутній науково-технічний комплекс, у структуру якого входять науково-дослідний інститут, конструкторсько-технологічні й експериментальні підрозділи, три дослідних заводи, а також інноваційні організації, науково-інженерний і атестаційний центри.

Під керівництвом Бориса Патона і за його безпосередньою участю в Інституті було проведено глибокі дослідження й отримані значні результати в розробці прогресивних технологій невід’ємного з’єднання й обробки металів і неметалів в різних умовах. До них відносяться зварювання і наплавка під флюсом, зварювання в захисних газах суцільним і порошковим дротом, електрошлакове зварювання, газотермічненапилення, променеві технології й інші процеси.

Понад 40 років він був президентом Національної академії наук України, яка під його керівництвом перетворилася на один з найбільших наукових центрів Східної Європи, широко відомий в усьому світі.

Найважливішим напрямом організаторської діяльності Патона-президента став розвиток фундаментальних досліджень і створення на їх основі новітніх технологій для широкого промислового застосування, орієнтування академічних інститутів на цей шлях. Постійну увагу Борис Євгенович приділяв комплексності і пріоритетності наукових досліджень з найважливіших проблем природних, технічних і соціогуманітарних наук.

Головним секретом довголіття він вважав регулярні робочі навантаження, заняття фізкультурою, спортом і здоровий спосіб життя.

Хрещатик.news зібрав дописи від користувачів Facebook, які почали з’являтись після новини про смерть Бориса Патона.

https://www.facebook.com/kiev.univ.amurolog/posts/3304209389637243

Помер Борис Патон. Людина-легенда. Невтомний трудоголік і вічний оптиміст. Внесок у світову науку – сотні винаходів.
Світла пам’ять Борису Євгеновичу… pic.twitter.com/kN7DpFjUIT

— Volodymyr Groysman (@VGroysman) August 19, 2020

Громада Львова висловлює співчуття з приводу смерті президента Національної академії наук України Бориса Патонаhttps://t.co/JMCjQlD85f#Lviv #ЛМР pic.twitter.com/GIp5uOqOYU

— Lviv City Council (@lvivadm) August 19, 2020

Популярні новини зараз

Начальника Солом'янського РТЦК перевели до бойового підрозділу через скандал з повісткою для журналіста "Слідство.Інфо"

Вбитий у київському фунікулері хлопець був учнем 10-го класу та займався футболом

Затриманого 21 листопада божевільного, що кидався на перехожих з ножем, судитимуть за серію розбійних нападів

На Одеській трасі під Києвом навесні 2024 планують відкрити новий ТРЦ

Показати ще

 

Бажаєте дізнаватися новини столиці першими? Підписуйтесь на наш телеграм-канал – тільки актуальні новини Києва!