Відносини Китаю та України мають рівень стратегічного партнерства. Пекін готовий максимально сприяти мирному завершенню війни на території нашої країни.

Про це сказав глава КНР Сі Цзіньпін під час переговорів з українським президентом Володимиром Зеленським, повідомляє Сіньхуа, на яке посилаються «Новини N».

«Взаємна повага до суверенітету та територіальної цілісності є політичною основою китайсько-українських відносин. Обидві сторони мають зосередитися на майбутньому, планувати двосторонні відносини у довгостроковій перспективі, продовжувати традицію взаємного розуміння та щирості між країнами та сприяти розвитку китайсько-українського стратегічного партнерства», – зазначив Сі Цзіньпін.

Він визнав, що складна еволюція української кризи мала серйозний вплив на міжнародну ситуацію. При цьому в питанні української кризи Китай завжди стояв на боці світу, і його основна позиція полягає у сприянні миру та переговорам.

«Китай не є ні творцем, ні стороною, залученою до української кризи. Як постійний член Ради безпеки ООН і відповідальна велика країна, ми не спостерігатимемо за вогнем з іншого боку, ні підливати олію у вогонь, не кажучи вже про те, щоб скористатися можливістю поживитися. Те, що робить Китай, відкрито. Діалог та переговори – єдино можливий вихід. У ядерній війні немає переможців. При вирішенні ядерної проблеми усі зацікавлені сторони повинні зберігати спокій та безпеку, по-справжньому зосередитися на власному майбутньому та всього людства, спільно управляти кризою та контролювати її», – заявив лідер КНР.

На думку Сі Цзіньпіна, тепер, коли раціональне мислення та голос усіх сторін посилюються, ми маємо скористатися можливістю, щоб отримати сприятливі умови для політичного регулювання кризи.
Є надія, що всі сторони глибоко замисляться про українську кризу і спільними зусиллями шукатимуть шлях до довгострокового миру та стабільності в Європі через діалог. Китай сприятиме переговорам, а також докладе своїх зусиль, щоб якнайшвидше припинити війну, припинити вогонь та відновити світ», – додав він.

Сі Цзіньпін повідомив, що Китай відправить спеціального урядового представника з євразійських справ до України та інших країн “для проведення поглибленої комунікації з усіма сторонами щодо політичного регулювання української кризи”.