Канцлер Німеччини Олаф Шольц розкритикував швейцарський уряд за його позицію нейтралітету, через який Берлін не може поставити швейцарські боєприпаси в Україну.

Про це він заявив на пресконференції з нагоди візиту президента Швейцарії Алена Берсе в Берлін, пише “Європейська правда” з посиланням на Euractiv.

Посилаючись на свою давню традицію нейтралітету, швейцарський уряд блокує поставку німецьким урядом боєприпасів для зенітного танка Gepard в Україну.

“Ми обговорювали це питання. Ця війна в Європі закликає всіх нас критично переглянути наше уявлення про себе і іноді бути готовими приймати незручні, але правильні рішення”, – сказав Шольц.

Німеччина також має традицію не постачати зброю в активні військові конфлікти, але відмовилася від цієї позиції, щоб допомогти Україні.

Шольц водночас привітав приєднання Швейцарії до санкцій ЄС. “Також добре, що ми перебуваємо в тісному контакті зі Швейцарією в питаннях, як ми можемо підтримати Україну фінансово”, – додав він.

Нагадаємо, Берсе, коментуючи у Берліні можливість реекспорту швейцарської зброї в Україну, заявив, що наразі про це не може бути й мови.

Раніше уряд Швейцарії підтвердив, що не змінюватиме свою давню політику, яка забороняє передачу зброї швейцарського виробництва до третіх країн, зокрема до України.