Олігарх Дмитро Фірташ може піти на угоду з американським слідством.

Про це Gazeta.ua сказав колишній народний депутат Тарас Чорновіл.

“Якихось механізмів, як уникнути екстрадиції, немає. Телефонне право в Австрії не працює. Подзвонити і поміняти рішення там не можна. Адвокати Фірташа пробували представити справу, як політичні переслідування. Мовляв, він є політичною фігурою, має в Україні телеканал.

Скоріше за все Фірташ піде на угоду зі слідством. Може здати, зокрема, американських партнерів, причетних до оборудок. Може дати іншу інформацію, цікаву для США. Зокрема, щодо діяльності “РосУкрЕнерго”. Для США “Газпром” є структурою ворожою через прокладання “Північного потоку-2”. Якщо розповість про брудні схеми росіян, це дозволить торпедувати проект. Американці це сприймуть позитивно і він просидить 5-6 років.

Може просидіти у США 5-6 років

Найгірші вороги це, як правило, найближчі партнери. Сумнівно, що для представників “Опозиційної платформи За життя”, в яку входить Льовочкін, повернення Фірташа було би святом, через яке вони щиро хотіли б відкоркувати шампанське. Якщо олігарха почнуть серйозно судити в США, його активи в Україні можуть спробувати взяти під контроль його ж партнери.

Останнім політичним впливом Фірташа в Україні була партія Кличка “Удар”. Зараз ця політсила не у фаворі. За останні 5 років він втратив контроль за Україною. Щодо “Інтера”, то сьогодні це льовочкінський телеканал”, – каже Тарас Чорновіл.

Верховний суд Австрії дозволив екстрадицію українського олігарха Дмитра Фірташа до Сполучених Штатів Америки. Рішення ухвалив на засіданні у Відні 25 червня.