Правоохоронці затримали жителів Куп’янська та Вовчанська (Харківська область), які під час окупації перейшли на бік ворога та допомагали росіянам.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сторінку Харківської обласної прокуратури.

“Перша заступниця Вовчанського міського голови під час окупації міста пішла на співпрацю з представниками РФ. Жінка брала участь у нарадах спільно з окупантами та самопроголошеним “головою тимчасової цивільної адміністрації”, – йдеться в заяві.

За інформацією слідчих, жінка забезпечувала російських військових харчуванням, допомагала у вирішенні питань щодо їх поселення та надавала технічні засоби для будівництва окупантами фортифікаційних споруд. Також, жінка передавала окупантам списки патріотично налаштованих громадян, учасників АТО/ООС та проукраїнських організацій.

Ще в липні їй заочно оголосили про підозру у державній зраді та оголосили у розшук, а тепер її вдалося затримати та помістити під варту. Жінці загрожує довічне ув’язнення.

“Двоє місцевих мешканців Куп’янська, 36-річний та 31-річний чоловіки добровільно подали заяви до “відділу кадрів” псевдоправоохоронного органу та на початку липня обійняли посади “патрульних народної міліції”, – розповіли в прокуратурі.

Правоохоронцям вдалося затримати чоловіків та повідомити про підозру у колабораційній діяльності. За це їм загрожує до 15 років позбавлення волі.

Нагадаємо, що у селі біля Запоріжжя поліція затримала понад 20 можливих колаборантів.