Президент України Володимир Зеленський поговорив із головою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн. Політики обговорили очікувані результати чергового саміту Україна — ЄС, який відбудеться 3 лютого поточного року в Києві, й домовилися активізувати підготовчу роботу.

Про це йдеться на сайті Офісу президента України, пише “Фокус”.

Зеленський розповів фон дер Ляєн про те, що відбувається на фронті, а також поінформував про наслідки регулярних російських обстрілів ракетами та дронами цивільної інфраструктури України.

Глава Єврокомісії заявила, що ЄС солідарний із Україною та стоятиме з нею пліч-о-пліч і у 2023 році, поки Росія остаточно не програє війну. Політики обговорили шляхи подальшого постачання зброї в Україну.

Крім того, співрозмовники обговорили реалізацію нової програми макрофінансової допомоги Україні в розмірі 18 млрд євро. За словами Зеленського, дуже важливо, щоб Україна отримала перший транш у розмірі 3 млрд євро вже в січні.

Також Зеленський сказав голові Єврокомісії, що Україна вже до кінця року планує розпочати переговори щодо безпосереднього вступу в ЄС. Урсула фон дер Ляєн зазначила, що Київ багато зробив для цього.

Повідомляється, що сторони також обговорили постачання 15 млн LED-ламп, закупівлю шкільних автобусів для регіонів, що постраждали від війни, а також відновлення 74 зруйнованих навчальних закладів. Для цього ЄС виділив 100 млн євро.