Лідер партії “Рух нових сил” Міхеіл Саакашвілі піде до суду, якщо ЦВК не стане реєструвати його кандидатом у депутати Верховної Ради України.

“Президент України Зеленський скасував указ свого попередника і визнав, що моє видворення з України було незаконним. Отже, моя відсутність теж була незаконною. Якщо вона незаконна, то вона поважна. Тобто, якщо ЦВК не буде мене реєструвати, я сподіваюся, що суд це питання вирішить”, сказав він Радіо Свобода.

Водночас Саакашвілі пообіцяв виконати рішення суду, якщо ЦВК відмовить йому в реєстрації і суд визнає таке рішення законним.

За законом, в народні депутати можуть балотуватися тільки ті громадяни України, які постійно проживали на її території протягом останніх п’яти років перед виборами.

Саакашвілі був відсутній в Україні з лютого 2018-го по травень 2019 року після того, як його силоміць видворили з країни.

28 травня президент Володимир Зеленський вніс зміни до указу свого попередника Петра Порошенка й повернув колишньому президенту Грузії й екс-губернатору Одещини Міхеїлу Саакашвілі громадянствоУкраїни.
29 травня Саакашвілі повернувсядо Києва.
Саакашвілі закликав однопартійців з “Руху нових сил” підтримати партію Володимира Зеленського “Слуга народу” на майбутніх позачергових виборах до Верховної Ради.
Пізніше Саакашвілі заявив, що “Рух нових сил” йде на вибори до Верховної Ради самостійно.