Відсьогодн в Україні запрацював Вищий антикорупційний суд. До кінця року там можуть уже закрити близько 25 справ.

“Я не думаю, що це зафіксовано в наших зобов’язаннях, і так не мало би бути. Проте судді розуміють, що на них є умовний тиск з боку влади, міжнародних партнерів та суспільства, яке вже кілька років чекає, коли корупціонери будуть покарані. Завдяки міжнародним експертам нам вдалося забезпечити доброчесних суддів. Тому вони готові і рвуться в бій, готові розглядати справи”, – заявила експертка Центру протидії корупції Галина Чижик, передає 24tv.ua.

Головні очікування від нового суду – що він одразу почне швидко, якісно та ефективно діяти. Проте судді досі чекають на рішення парламенту. Президент Володимир Зеленський ще 8-го липня вніс законопроєкт, який повинен зосередити суд виключно на справах топ-корупції. Якщо парламент ухвалить законопроєкт, до Вищого антикорупційного суду надійдуть справи топ-корупціонерів та НАБУ, яких є близько 200.

У протилежному випадку, до суду надійде понад 2 тис. справ з різних судових установ та поліції. Така кількість справ автоматично заблокує роботу суду. Це пов’язано з тим, що кількість відібраних суддів ніяк не зможуть розібрати й половину з них до кінця року.

“Закон не говорить, що судове рішення повинне бути в той день чи через тиждень. Але закон говорить, що розгляд справи в суді повинен був ефективним та безперервним. Суддя не повинен переходити до іншої справи, поки не закінчить поточну. Я думаю, що до Нового року вже можуть з’явитися перші вироки Антикорупційного суду”, – додала Галина Чижик.

Вищий антикорупційний суд загалом налічує 38 суддів: 27 суддів першої інстанції, 11 суддів апеляційної палати.

Його головою стала 37-річна Ольга Танасевич. Вона, як і будь-який голова Антикорупційного суду, повинна обіймати посаду 3 роки.

Вищий антикорупційний суд працюватиме у Києві поруч з НАБУ та САП, за адресою проспект Перемоги, 41. Головним завданням є розгляд справ пов’язаних з корупцією, зловживанням владою та службовим становищем, а також декларуванням неправдивої інформації.

Президент Володимир Зеленський пообіцяв за 5 років кардинально змінити ситуацію в Україні. Він наголосив, що, крім зростання економіки, варто очікувати на зміни в інфраструктурі, приватному секторі, земельній галузі, технологіях.