Голова місії ООН з прав людини в Україні заявила в п’ятницю, що Росія не надає доступ до військовополонених, наголосивши, що ООН має докази того, що деякі з них були піддані тортурам і жорстокому поводженню, що може бути прирівняне до воєнних злочинів.

Матильда Богнер заявила на брифінгу в Женеві, що спостерігачі ООН мають безперешкодний доступ до українських установ, інформують Економічні новини з посиланням на Reuters.

“Російська Федерація не надала доступу до військовополонених, які утримуються на її території або на території, що перебуває під її окупацією…”, – заявив пан Богнер.

“Це викликає ще більше занепокоєння, оскільки ми задокументували, що військовополонені, які перебувають під владою Російської Федерації та утримуються збройними силами Російської Федерації або пов’язаними з ними збройними групами, зазнають катувань та жорстокого поводження”.

“З точки зору поводження з військовополоненими, безумовно, деякі з питань можуть кваліфікуватися як воєнні злочини – питання катувань і жорстокого поводження з військовополоненими”, – сказала вона, відповідаючи на запитання про утримуваних Росією в’язнів.

Натомість Росія, яка вторглася в Україну 24 лютого, стверджує, що не застосовує тортури чи інші форми жорстокого поводження з військовополоненими.

Вона заявляє, що її сили в Україні беруть участь у начебто “спеціальній військовій операції” з роззброєння країни та усунення міфічних ультраправих націоналістів, яких вона вважає загрозою власній безпеці. Україна та її західні союзники заявляють, що це фальшивий привід для неспровокованої агресивної війни та що Україна не становить жодної загрози.

Речник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що не може коментувати заяву ООН, оскільки російська влада не володіє достатньою інформацією. “Ми не знаємо, хто звертався до військових і чи звертався”, – сказав він на брифінгу.

Київ раніше заявляв, що перевіряє всю інформацію щодо поводження з військовополоненими та буде розслідувати будь-які порушення та вживати відповідних правових заходів.

За словами пані Богнер, українських полонених змушують бігти між рядами російських охоронців, які по черзі жорстоко б’ють їх, коли вони заходять на територію в’язниці. Київ раніше заявляв, що перевіряє всю інформацію щодо поводження з військовополоненими та буде розслідувати будь-які порушення та вживати відповідних правових заходів.

За словами пані Богнер, українські полонені піддаються “процесу вітання”, коли їх змушують ходити або бігти між рядами російських охоронців, які по черзі жорстоко б’ють їх, коли вони заходять на територію в’язниці. Її команда також отримала інформацію про українських ув’язнених, які страждають на інфекційні захворювання, включаючи гепатит “А” та туберкульоз у виправній колонії в Оленівці, сказала вона.

На цьому ж брифінгу вона також закликала Росію звільнити з гуманітарних міркувань чотирьох вагітних військовополонених, які утримуються на підконтрольних Росії територіях України.