Постійний представник США в ООН Лінда Томас-Грінфілд закликала Росію відповісти за звірства, вчинені її військами в Україні.

Про це Томас-Грінфілд написала в Twitter, коментуючи новий звіт Управління ООН з прав людини, опублікований 7 грудня, повідомляють “Факти”.

У документі йдеться, що щонайменше 441 мирного жителя було вбито російськими військами протягом перших тижнів після того, як президент РФ Володимир Путін наказав своїм військам вторгнутися в Україну.

Управління Верховного комісара з прав людини (УВКПЛ) задокументувало масові страти та напади у десятках міст трьох областей та попередило, що фактична кількість жертв у Київській, Чернігівській та Сумській областях, ймовірно, набагато вища.

У звіті висвітлювалося початок вторгнення Москви з 24 лютого до початку квітня та зібрано свідоцтва зі 102 міст та сіл України.

– Зазначені дії були вчинені російськими збройними силами, які контролюють ці райони, і призвели до загибелі 441 мирного жителя (341 чоловік, 72 жінки, 20 хлопчиків та 8 дівчаток), – сказано у документі.

У звіті говориться, що багато тіл, задокументованих у звіті, мали ознаки того, що жертви могли бути вбиті навмисно. Москва неодноразово заперечувала напад на мирних жителів у ході своєї так званої “спеціальної військової операції”.